Livet och diabetes

Småätande är riktigt dåligt för mitt blodsocker

Publicerad för första gången: 10.08.21 | Senast redigerad: 11.05.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Småätande är riktigt dåligt för mitt blodsocker Foto: Getty Images

Motivationen för den egna insatsen som krävs för att hela tiden hålla blodsockret i schack varierar ofta för min del. Den här vintern har jag lite grand tappat kontrollen över blodsockret, och i en hektisk vardag händer det ofta att jag hoppar över såväl mätningar och måltider.

Det gör att det så klart går alldeles för många timmar mellan både mätningar, korrigeringar med insulin och måltider som intas. Det leder till att jag ofta gör val som inte är så lämpliga ur ett diabetesperspektiv med bra blodsockerkontroll.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

För att återta kontrollen över blodsockernivåerna var jag tvungen att göra en rejäl ”analys” av allt jag gör som kan leda till att blodsockret pendlar. Det var lite av en väckarklocka för mig när jag upptäckte att jag har en vana som påverkar min diabetes mycket.

LÄS ÄVEN: Vad äter jag när jag har lågt blodsocker?

Viktiga rutiner för blodsockret

Som de flesta som har diabetes är rutiner det bästa för mig. Att jag har diabetes påverkar mig inte så mycket när saker och ting är förutsägbart och när du hela tiden vet vad du ska göra. Hur och vad du får äta och hur mycket insulin du behöver till maten i förhållande till aktiviteten.

Dessvärre är det få dagar som är så. Förutom att stress spelar in gillar jag också att vara spontan och kasta mig ut i saker när jag blir tillfrågad. Det är val som diabetesen inte nödvändigtvis är så förtjust i. Men jag har alltid varit fast besluten att sjukdomen inte ska vara ett hinder för mig. Därför väljer jag utifrån vad jag har mest lust att göra där och då.

Alla dessa val man gör, som på något sätt påverkar rutinerna och förutsägbarheten, har dock ett pris. Ett sådant pris som jag betalar är i form av ett mer instabilt blodsocker. Efter den ovannämnda ”analysen” av vilka bra och dåliga vanor jag har, kom jag fram till att jag, genom att kasta mig ut i spontana aktiviteter, ofta missar att äta innan. Därför kontrollerar jag heller inte blodsockret utan chansar bara på att det ska gå bra fram till den måltid som jag har planerat. Det brukar för övrigt vara några timmar senare än jag ursprungligen hade tänkt.

Om man kombinerar detta med att jag är beroende av att äta relativt ofta och hälsosamt för att inte göra olämpliga val både för min diabetes och mitt allmänna hälsotillstånd, upptäckte jag att jag genom att hoppa över eller vänta för länge med att äta, fick upp ögonen för en av mina stora och dåliga vanor: småätande.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Omedvetet småätande

Småätande är något som för min del händer relativt omedvetet. Jag tänker alltid att en liten bit knäckebröd, en ruta mörk choklad eller att smaka på middagen medan man lagar den inte påverkar blodsockret så mycket. Där har jag nog haft rejält fel. Trots att de små bitarna jag äter av olika livsmedel när jag är hungrig och det är lång tid kvar till nästa måltid inte innehåller tillräckligt mycket kolhydrater för att påverka blodsockret isolerat, är det summan av allt som får mitt blodsocker att skjuta i höjden.

Utöver detta äter jag ofta stora mängder pastiller och droppar som både kan innehålla sockar, men även alkohol som kan påverka blodsockret. Detta är saker som jag tidigare har vräkt i mig utan att tänka på att det kan göra att jag får ett blodsocker som är skyhögt.

LÄS ÄVEN: Ställ krav för din egen hälsa

En liten bit här, en liten bit där

Ett av stegen för att återta kontrollen över mitt blodsocker blev därför att minimera mitt omedvetna småätande. Först och främst behöver jag vara uppmärksam på de situationer där jag tidigare små-åt, och varför jag gjorde det. Mycket ofta var svaret att jag små-åt när jag var hungrig, var sugen på något gott eller att det var lång tid till nästa måltid.

Lösningen blev helt enkelt att börja planera in fler fasta måltider, för att se om det kunde minska de våldsamma blodsockerpendlingarna. Där jag tidigare gick runt i köket och åt några bitar av det som fanns i både lådor och i kylskåpet har jag nu börjat sätta av tid för att sitta stilla i 5-10 minuter och äta ett planerat mellanmål.

På så sätt vet jag vad jag får i mig, kan avsätta tid till att mäta blodsockret och sätta insulin, och jag slipper gå runt i köket flera minuter i taget samtidigt som jag småäter och tänker att ”en liten bit här, och en liten bit där inte kan göra så stor skillnad”. Jag kom också fram till att mitt småätande gjorde att jag åt mer onödig mat än vad som var fallet när jag faktiskt satte av tid för mellanmål, och därmed också fick bättre kontroll över vad jag åt och faktiskt behövde.

Instabilt blodsocker

Med andra ord upptäckte jag att småätande är något som påverkar mitt blodsocker mycket, och som på många sätt är riktigt dåligt för min sjukdom. En del kanske gillar det och klarar av att hålla det under kontroll, men för mig var det inte lösningen för att hålla hungern borta eller minska sötsuget. Det är lika viktigt att mäta blodsockret och eventuellt sätta insulin vid småätande som när man äter fasta, större måltider. Dessutom är det viktigt att ta reda på orsaken till varför man eventuellt småäter och om det kan ha något att göra med att blodsockret pendlar mycket.

För mig handlade det om en kombination av för lite mat under dagen, suget efter något gott samt stress. Vi har alla våra dåliga vanor som kan påverka blodsockerkontrollen, men så länge man är medveten om dem är det också mycket lättare att kontrollera dem. Efter att jag blev medveten om mina dåliga vanor, med småätande, lyckades jag få ett stabilare blodsocker.

LÄS ÄVEN: För att du har diabetes…

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile