Livet och diabetes Stories och livet

För att du har diabetes…

Publicerad för första gången: 28.01.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
För att du har diabetes... Foto: Getty Images

Tanken har slagit mig mer än en gång; Hur mycket jobbigare tillvaron kan bli om jag skulle ha något annat än diabetes. Det är så klart mycket bra att vi med diabetes följs upp noggrant, men det är inte alltid man hanterar det lika bra när man väntar på provsvar. I vilket fall som helst gillar mitt blodsocker inte väntetiden.

Jag har i många år plågats av vad jag själv skulle beskriva som muskelspänningar mellan skulderbladen och över bröstet. I perioder och växelvis. Det kommer och går, hjärtat kan hoppa över lite extra och det kan förvärras i samband med aktivitet i dåliga perioder.

Accu-Chek Instant

Röd flagga

De senaste månaderna har detta varit uttalat. Jag tänkte hela tiden att det berodde på stress (inte så konstigt i dessa Covid-19-tider), men kom fram till att jag skulle berätta det för min allmänläkare. Så det gjorde jag…. Det resulterade i en massa undersökningar, blodprover, holter-EKG (registrering av hjärtrytmen under 24 timmar) och stresstest på cykel.

Vid det senare testet kunde de kanske se något som de ville utreda vidare. Detta beror på att jag har haft diabetes så länge som har varit något oreglerad, rökte när jag var yngre och har hjärt-kärlsjukdom i familjen. Bra det!

LÄS ÄVEN: Idag gråter jag

Är jag sjuk?

Jag fick en remiss för att göra en CT av hjärtat. Det var då tankarna började snurra, kanske var det inte muskelspänningar, utan något kanske verkligen var fel med mitt hjärta. Jag blev rädd! Började känna varje hjärtslag, fick konstant huvudvärk och tankarna snurrade. Så typiskt att behöva vänta på tid för CT av hjärtat. Jag trodde att jag var klar när jag hade gjort cykeltestet.

Undersökningen

Dagen kom, snabbare än de först hade sagt till mig. Det skrämde mig ännu mer eftersom jag ju hade fått besked om att väntetiden var 3 månader, och så fick jag tid 14 dagar efter cykeltestet! Hur som helst kom dagen och jag genomgick EKG, ultraljud och CT av hjärtat. Inga konkreta svar efter undersökningen. Jag måste invänta läkarens svar. Ja, så jag väntade… igen…

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

LÄS ÄVEN: Pandemin är inte over

Dåligt samvete

En vecka efter kom svaret. Man hittade inga fel, precis som jag först hade trott. Missförstå mig inte nu, jag är mycket, mycket tacksam och glad för det. Men mitt psyke fick sig en liten knäck på vägen och det påverkar blodsockret. Tankar som dåligt samvete för att jag kanske har ”slarvat” med min diabetes, utsatt kroppen för cigarettrök osv.

Det ständiga dåliga samvetet kan jag definitivt känna igen när det gäller min diabetes. Det förstärktes bara när det gick upp för mig att något kunde vara fel med mitt hjärta, med pumpen, den som håller min kropp igång. Skrämmande tanke!

Vi är lyckligt lottade här i landet

Som sagt så är jag mycket glad över att tas på allvar, att man får de här extra undersökningarna för att utesluta allvarliga åkommor. Vi är lyckligt lottade här i landet som får de här erbjudandena. Men väntetiden är inte att leka med.

Den innebär så mycket mer än att bara vänta på en undersökning och provsvar. Huvudet fylls av tankar som man helst skulle vilja slippa ha…Men nu kan jag lägga den här 2 månader långa perioden bakom mig och andas en suck av lättnad, och det blir bra för mitt blodsocker som också har ”drabbats” under den här väntetiden.

LÄS ÄVEN: Ensam tillsammans

LÄS MER OM VÅRA PRODUKTER på Accu-chek.se

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile