Livet och diabetes

Vad äter jag när jag har lågt blodsocker?

Publicerad för första gången: 19.05.21 | Senast redigerad: 22.02.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Vad äter jag när jag har lågt blodsocker? Foto: Getty Images

Det är väldigt mycket som spelar in i förhållande till vad jag stoppar i mig för att höja mitt blodsocker. Det här är vad jag äter när jag har lågt blodsocker!

Vad jag äter när mitt blodsocker är lågt varierar beroende på tid, plats och situation. Hur länge sedan var det sedan jag åt senast och hur länge det är till nästa gång jag ska äta, spelar också in.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Lågt blodsocker är något vi som har diabetes lever med dagligen. Både rädslan för att få det och faktiska händelser. Jag har början till lågt blodsocker fler gånger per dygn och tror att det är helt normalt. Räddningen för mig är kontinuerlig blodsockermätare, som gör det enkelt för mig att övervaka mitt blodsocker. Dessutom håller jag koll på hur länge sedan det var sedan jag åt och tog insulin senast. Trots det är lågt blodsocker en del av min vardag.

Jag har gjort en översikt över vad jag äter i de olika situationerna och tid på dygnet när sockret blir lågt. Jag följer inte planen slaviskt och den förändras ofta. Men en generell regel har varit att jag ska försöka få i mig långsamma kolhydrater så långt det är möjligt.

På morgonen om jag inte är sugen på frukost

Jag är sällan sugen på att äta direkt när jag stiger upp. Det kan ta allt mellan en timme till tre innan jag är sugen på en ordentlig måltid. Min diabetes vill tyvärr ofta annorlunda, och det är ofta som jag måste stoppa i mig något för att få blodsockret på morgonen. Mejeriprodukter har alltid kickat igång mitt blodsocker. Därför är några matskedar keso, kvarg eller yoghurt effektivt. Och det är lätt att få ner även om aptiten skulle vara låg.

LÄS ÄVEN: Ställ krav för din egen hälsa

När jag tränar inomhus

Jag gillar att träna på morgonen och gärna före frukost. Om jag äter frukost och sätter insulin, brukar jag vilka vänta några timmar innan träningen. Om jag inte gör det, är det nästan garanterat att jag kommer att få lågt blodsocker under träningspasset. Jag har ett löpband hemma och det använder jag nästan varje dag. På löpbandet har jag några bitar med godis med mycket socker i. Jag äter aldrig smågodis i vanliga fall, men om jag får lågt blodsocker på löpbandet äter jag en eller två godisbitar. Gärna innan det blir för lågt, för då måste jag avbryta träningen. Om jag springer längre pass måste jag i princip alltid fylla på.

Accu-Chek Mobile

När jag tränar utomhus

Om jag ska träna ute, har jag börjat ta med mig russin i fickan. Det tar lite plats, klabbar inte om det skulle bli för varmt (som choklad kan göra), och tål kyla om det är kallt ute. Och jag kan äta några i taget beroende på hur snabbt/långsamt blodsockret sjunker. Russin är visserligen inte långsamma kolhydrater, men när jag är ute och tränar behöver jag få i mig snabba kolhydrater. Och är sällan ute längre än 1,5 timme och äter hellre något rejält när jag kommer hem.

Precis före en måltid

Att bli låg direkt före en måltid är otroligt trist. Speciellt om man har lagat god mat och det är en halvtimme tills den är klar. Om det är en halvtimme tills maten är klar, måste man få något i sig. I sådana lägen försöker jag hitta något som får blodsockret att stiga snabbt utan att ge någon större mättnadskänsla.

Problemet är ju att man ofta är hungrig precis innan en måltid, och lågt blodsocker kan trigga hungerkänslorna. Problemet kan bli att man äter för lite om det bara är en halvtimme tills maten är klar. Jag brukar dricka något flytande, som juice eller någon annan dryck med socker. Det gör att blodsockret stiger snabbt och mättar lite.

När jag kör bil

Jag brukar ligga lite högre i blodsocker när jag ska köra bil. I bilen har jag riktigt mycket liggande som kan få upp blodsockret om det skulle bli lågt. Nu på vintern har jag till och med en god morgonyoghurt stående utifall att (müslin åt jag en gång när jag hade lågt socker).

Mat som håller sig i bilen är drops och karameller, och choklad. Jag vet många som använder små juiceförpackningar, men de fryser på vintern. Jag är ett större fan av drops med socker, för de håller sig längre i bilen utan att förstöras. Dessutom har jag alltid med mig en väska när jag är ute och kör, och i den har jag alltid något att äta.

LÄS MER: Senkomplikationer vid diabetes: Så minskar du risken

När jag ska lägga mig

Att få lågt blodsocker när jag ska gå och lägga mig, är något av det jag ogillar mest med diabetes. Särskilt om jag är trött och mätt. Jag gillar inte att lägga mig för att sova om blodsockret är för lågt, eftersom jag vet att det kommer att bli en rastlös natt. Men om det är lågt när jag ska lägga mig, måste jag få i mig långsamma kolhydrater som varar ett tag. Om jag äter snabba kolhydrater, kommer blodsockret att stiga snabbt för att sedan sjunka lika snabbt.

Det bästa vore att äta lite bröd eller knäckebröd, men det äter jag inte. Jag brukar äta olika typer av bars, till exempel mellanbar från Eldorado. De innehåller en del socker, men också en hel del fibrer. En bar räcker ett bra tag för mig, men om jag har lågt socker när jag går och lägger mig kommer jag nästan alltid också att bli låg under natten.

På natten

Lågt blodsocker under natten händer flera gånger i veckan. Jag har testat många olika saker som mat när jag får känning genom åren. Ibland tar jag bara med mig något slumpmässigt från köket, andra gånger är det mer genomtänkt. Det senare är så klart det bästa, men det händer ju inte alltid. En burk juice är det enklaste tycker jag, samtidigt är jag inte särskilt förtjust i juice eller sockrade drycker. Det kan göra mig illamående.

Eftersom jag sällan äter socker, har jag på sistone ätit mjölkchoklad som känningsmat på maten. Jag var helt dille på den med pepparkakssmak och det har blivit några kakor av den. Bakchoklad med hög andel kakao är också effektivt. Choklad smälter ju i munnen. Under perioder då jag försöker vara mer ”sund” har jag haft ett äpple liggande på nattduksbordet. Problemet är att det tar tid att äta ett äpple och jag kan lätt bli för vaken. Vid lågt blodsocker på natten ska det gå så snabbt som möjligt så att jag snabbt kan somna om.

LÄS ÄVEN: För att du har diabetes…

Tillsammans med okända människor som inte vet att jag har diabetes

Jag är ganska öppen med att jag har diabetes. Men det är inte alltid jag berättar om det. För min del måste det kännas naturligt för att jag ska nämna det. Speciellt i jobbsammanhang är det ofta som det inte faller sig naturligt att berätta att jag har diabetes, eftersom man inte berättar om privata saker. Det är jobbet som är i fokus. Om jag sitter i ett möte, både externa och interna, är jag noga med att kontrollera blodsockret innan mötet börjar.

När jag har lågt blodsocker

Jag har alltid med mig något att äta om det inte står något framme. I många möten är det ”mötesmat” som frukt och frallor. Det är räddningen för mig om sockret sjunker för lågt. Jag har alltid med mig min väska och i den har jag russin och drops som jag enkelt kan stoppa i mig utan att ta för mycket uppmärksamhet. Att hålla på och prassla med papper eller påsar är något jag försöker undvika.

Om jag är i sällskap är det ofta enklare, eftersom det då nästan alltid serveras mat. Men jag har alltid med mig något i väskan som är enkelt och diskret att äta. För det mesta är det snabba kolhydrater, men jag har alltid med mig en proteinbar eller något annat som gör att blodsockret håller sig stabilare. Det beror på hur länge jag är iväg och vad mer som serveras. För det mesta går det utmärkt, men det är viktigt att vara beredd på att det kanske inte serveras något eller att det kan vara svårt att få tag i något som kan snabbt kan höja blodsockret.

Vilken typ av känningsmat använder du i olika situationer?

LÄS ÄVEN: Idag gråter jag

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare