Livet och diabetes

Bättre sömn med stabilt blodsocker

Publicerad för första gången: 19.11.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Bättre sömn med stabilt blodsocker Foto: Getty Images

Jag har haft mycket problem med min sömn efter att jag fick diagnosen diabetes. Och det var inte förrän i somras som jag insåg hur viktigt det är att ha ett acceptabelt blodsocker hela natten för att kunna sova bra.

Vi som har diabetes och människor med diverse andra sjukdomar har nog ett extra stort intresse för hur vi bäst tar hand om vår allmänna hälsa. Vilka hälsotrender som gäller varierar ofta. Och fokus på vad som det är viktigt att tänka på varierar både i sociala medier, bland hälsoprofiler och i media i allmänhet. De senaste åren verkar det som att fokuset på sömn har fått ett rejält uppsving. Det har också getts rekommendationer om att man bör göra en extra ansträngning för att prioritera bra sömn eftersom stabil och tillräcklig vila är avgörande för att kroppens olika processer ska fungera optimalt.

Accu-Chek Instant

Säkerställ god sömnkvalitet

Sömnproblem är något som vi alla märker av till och från. Det är heller inte särskilt farligt. Med detta sagt så behövs det inte många nätter med dålig sömn för att kroppens funktioner ska börja fungera sämre. Både minne, koncentration och fysisk form kan försämras om man sover dåligt över tid. Faktum är att man, enligt NAF, efter 24 timmar utan sömn har ett sinnestillstånd som motsvarar en berusningsgrad på en promille. Därför är det viktigt att ta reda på vad man kan göra själv för att säkerställa bästa möjliga sömnkvalitet. Speciellt med tanke på att man tillbringar ungefär en tredjedel av livet med att sova. När man lägger så mycket på något är det en god idé att se till att du gör det ordentligt.

En gyllene väg

För oss som har diabetes är blodsockersvängningar förknippat med ett antal dåliga känslor. Så är det i alla fall för mig. Det är mycket obehagligt att ha ett såväl för högt som ett för lågt blodsocker. Så det säger sig självt att det är svårt att få kroppen att komma till ro och falla i djup sömn om blodsockernivån är för hög eller för låg. Jag har dock upptäckt är att jag måste hitta en gyllene balans mellan för högt och för lågt blodsocker när jag ska sova. Men att gränsen för ”för lågt” är långt högre än vad jag skulle acceptera under dagen i vaket tillstånd.

Till exempel kan jag utan problem gå runt i timmar med runt 6 mmol/l i blodsocker dagtid. Där mitt mål ofta är att ligga mellan 5 och 10 mmol/l. Om jag ligger under 6 mmol/l på natten har jag märkt att jag har svårt att somna. Jag känner som att jag är på gränsen att få en känning, även om det egentligen finns marginal. Med andra ord är det avgörande att jag har ett något högre blodsocker innan jag går och lägger mig för att jag ska falla i djup sömn.

LÄS ÄVEN: Bättre blodsockerreglering med träning!

Ond cirkel

Jag har ingen bra förklaring till varför det är så att jag måste acceptera ett något högre blodsocker på natten än på dagen. Men för mig som använder insulinpennor tror jag att det kan bero på att det långtidsverkande insulinet gör att blodsockret sjunker under många timmar utan tillförsel av kolhydrater. Trots att kroppen är i vila.

Accu-Chek Mobile

Jag ser alltid till att äta något innan jag lägger mig. Men har trots det svårt att hålla blodsockret på en jämn nivå hela natten. Jag har också försökt att inte ta det långtidsverkande insulinet. Men då blir istället mitt blodsocker för högt. Och måste då gå upp flera gånger för att kontrollera och sätta mer snabbverkande insulin. Detta går naturligtvis ut över sömnkvaliteten och är därför inte någon särskilt bra strategi.

”Ångest” över blodsockret

I grund och botten har jag haft kämpat en del med sömnkvaliteten ända sedan jag diagnostiserades med diabetes. Det är ovanligt att jag sover mer än fyra timmar i sträck utan att vakna. Om blodsockernivån är dålig kan det gå lång tid innan jag somnar om. Men om jag bara behöver göra en kontrollmätning för att säkerställa att blodsockret är bra, somnar jag i regel om ganska snabbt. Jag tror ändå att jag ibland har svårt att somna för att jag ligger i sängen med en slags lätt ”ångest” över blodsockret.

Jag ligger och grubblar mycket över vad mitt blodsocker är och hur det kommer att förändras under natten. Det hade varit fantastiskt om det fanns ett hjälpmedel där jag bara kan ställa in önskat blodsocker. Sätta en viss mängd insulin och så sköter kroppen resten. Men något sådant hjälpmedel finns ju tyvärr inte. Alla som är beroende av insulin vet att det är lättare sagt än gjort, för att inte säga omöjligt, att försöka lägga sig på ett specifikt blodsocker. Blodsockret kommer alltid att variera. Med tanke på att det är så många fler faktorer än enheter insulin, kontra antal gram kolhydrater som man äter, som spelar in.

LÄS ÄVEN: När en dröm krossas är det bara att hitta en ny (Del 1/3)

Kommer att ”knäcka koden”

Med andra ord upplever jag att det kan vara svårare för oss med diabetes att prioritera god sömnkvalitet. Jag skulle önska att det var enklare. Men jag har inte lyckats knäcka koden trots att jag har haft diabetes i 9 år. Det gör att jag ofta känner mig extra sliten, trött och håglös i vardagen.

Har du varit med om att din diabetes hindrar dig från att sova bra generellt (bortsett från nätter med stora blodsockersvängningar, som självklart går ut över sömnen)? Har du kanske några speciella ritualer som du gör för det ska vara så enkelt som möjligt att kunna sova bra?

LÄS ÄVEN: 5 bra tips för ett stabilare blodsocker

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig