Livet och diabetes

5 bra tips för ett stabilare blodsocker

Publicerad för första gången: 03.02.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Äldre par som lagar mat i köket. 5 bra tips för ett stabilare blodsocker Illustration foto: Getty images.

Genom att välja rätt kolhydrater, och vara medveten om vad du äter så kan det bli lättare att få ett stabilare blodsocker. Detta är mina fem bästa tips!

1. Ät mer linser och bönor

Linser och bönor innehåller en hel del kolhydrater. Men dessa kolhydrater tas inte upp i kroppen på samma sätt som snabba kolhydrater. De innehåller resistent stärkelse som inte tas upp i tunntarmen och påverkar blodsockret.

Accu-Chek Instant

De går till tjocktarmen där de bryts ned och påverkar blodsockret i mycket liten utsträckning. Dessutom är de mycket mättande och innehåller massor av proteiner och de viktiga näringsämnen som kroppen behöver. De finns i många olika former och smaker och kan varieras i det oändliga.

LÄS MER: Blodsockervänliga mellanmål

2. Vet vad du äter

Detta kan jag inte säga tillräckligt ofta. Se till att du vet vad du äter så långt det är möjligt! Läs innehållsförteckningen när du köper matvaror, oavsett om du tror att du vet vad den innehåller eller inte. Då blir det lättare att få ett stabilt blodsocker.

En vara från en leverantör kan innehålla något annat än samma vara från en annan leverantör. Om du är på besök eller äter ute, är det bättre att fråga vad maten innehåller om du är osäker än att inte göra det.

Du får naturligtvis inte rätt svar varje gång, men du får i alla fall en liten ledtråd. Om du vet vad du äter är det enklare att sätta rätt dos med insulin.

Accu-Chek Mobile

3. Ät mer grönsaker, rent kött och fisk

Rent kött, kyckling och fisk innehåller minimalt med kolhydrater. Det är smaken och ingredienserna som du adderar som gör att antalet kolhydrater ökar. Det är stor skillnad på antalet kolhydrater i en kycklingfilé naturell jämfört med en som simmar i marinad. Marinader innehåller ofta massor med socker och onödiga e-ämnen. Marinad gör du enkelt och bättre själv.

Detsamma gäller grönsaker. Köp dem naturliga och tillaga dem själv. Ångkokning är det som går snabbast och gör att råvarorna behåller så mycket av näringsämnena som möjligt. Det kan göra skillnad mellan ett instabilt och ett stabilare blodsocker den dagen.

LÄS MER: Hur en diabetiker äter kan förbättra deras hälsa

4. Ät mindre och ofta

Att äta jämnt hel dagen har blivit mitt bästa sätt att hålla blodsockret på en stabil nivå. Jag äter lite kolhydrater till varje måltid, men inte för mycket. Jag vet alltid på ett ungefär hur mycket jag får i mig.

Det gör det enklare att sätta rätt dos med insulin. Det snabbverkande insulin jag tar i samband med måltider verkar i tre timmar. Därför försöker jag att äta ungefär var tredje timme. Det kanske låter jobbigt, men då talar vi inte om stora måltider som det tar lång tid att tillaga.

Jag äter oftast två varma mål mat, som tar lite längre tid att tillaga, och de tre andra är snabba måltider som tar minimalt med tid att förbereda. Ett tips är att laga extra mat när du ändå lagar till exempel middag, och fördela det som blir över i lunchlådor som du enkelt kan ta med dig som lunch eller när du är på språng.

LÄS MER: Värför väljer jag spruta istället för pump?

5. Laga mat från grunden

Det är mycket enklare att veta vad du får i dig om du lagar maten själv, vilket också gör det lättare att få ett stabilare blodsocker. Använd rena råvaror som du vet vad de innehåller. Det är faktiskt både bättre, billigare och hälsosammare än att köpa färdigmat. Det behöver inte ta längre tid heller. Med bra förberedelser och recepten klara kan det gå snabbt att laga maten själv.

Om du köper färdigmat, rekommenderar jag att du alltid läser noga vad den innehåller.

LÄS MER OM VÅRA PRODUKTER på Accu-chek.se

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig