Livet och diabetes Stories och livet Träning och hälsa

Träning med högt blodsocker

Publicerad för första gången: 16.01.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Träning med högt blodsocker Foto: Getty Images


För oss som har en insulinberoende vardag med diabetes är det så gott som omöjligt att alltid ha ett perfekt blodsocker. Svängningar kommer alltid att uppstå, och man kommer att uppleva bra och mindre bra dagar och perioder när det gäller blodsockerreglering.

Det är en välkänd sanning att träning och aktivitet är bra för att hjälpa till att hålla nere blodsockret. Men jag har ändå svårt att hitta de blodsockervärden där jag presterar bäst och samtidigt har maximalt med energi under träningen.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Med det sagt upplever jag också stora skillnader i blodsockervärdena mellan olika träningspass. Både med tanke på totalbelastningen i livet och hur mycket jag har tränat de senaste dagarna. Därför händer det fortfarande ibland att jag har ett högre blodsockervärde än vad som rekommenderas när jag tränar. Hur är det att träna med högt blodsocker? Och är det egentligen skäl nog för att hoppa över träningspasset?

Jag kommer inte att ge en medicinsk avhandling kring vad som händer i kroppen när man tränar med högt blodsocker. Eller hur lämpligt det är att tvinga sig igenom ett träningspass trots att man inte mår på topp. Det har jag varken utbildning eller kompetens nog att uttala mig om.

Mina tankar om träning med lite för högt blodsocker

Men jag tänker hur som helst dela med mig av min syn på och erfarenhet av att träna även om blodsockret inte är helt som det borde vara. Först och främst är det bra att följa de allmänna råd som Diabetesförbundet rekommenderar när det gäller fysisk aktivitet och träning. De rekommenderar att man har ett blodsocker på mellan 6 och 10 mmol/l när aktiviteten startar.

Detta är för det första enklare sagt än gjort. Men jag vill också säga att det finns en del individuella skillnader här. Som hur länge man har tänkt träna, möjligheterna att få i sig näring under passet, samt när på dygnet man tränar. Om jag tränar tidigt på förmiddagen, har jag alltid ätit ordentligt innan. Bra med kolhydrater så att jag har gott om energireserver.

Trots detta försöker jag undvika att sätta allt för mycket snabbverkande insulin. Eftersom jag har långtidsverkande insulin som hjälper till att sänka blodsockret relativt mycket mot slutet av passet. Detta händer nästan utan undantag varje gång jag tränar på morgonen eller mitt på dagen. Det gör i sin tur att ett blodsocker på 6 mmol/l skulle vara mycket för lågt för mig att starta aktiviteten på.

LÄS ÄVEN: 5 bra tips för ett stabilare blodsocker

Accu-Chek Instant

Oönskat högt blodsocker

Med andra ord händer det ofta att jag börjar träna med ett blodsocker som ligger långt över 10 mmol/l. Detta skulle jag säga är ganska högt. Och ibland är blodsockret så svårt att reglera att jag till och med kan behöva acceptera att träna med ett blodsockervärde på 14-18 mmol/l.

Det är så klart inte optimalt. Vilket jag så klart förstår. Jag brukar genomföra träningspassen trots att blodsockret är mycket högre än jag skulle önska. Anledningen till att detta inte är bra i längden är att man kan utsöndra ketoner i urinen eller i blodet. Vilket säger oss att våra celler svälter och har slut på energi. Själv är jag inte van vid att mäta ketoner i urinen. Vilket gör att jag sällan tänker på detta när jag vet att mitt blodsocker är över de optimala värdena för ett bra träningspass. Därför fortsätter jag att pressa mig själv att slutföra pass. Även om blodsockret är högt.

Som jag tidigare har nämnt vet jag inte hur smart och lämpligt det är att genomföra en planerad aktivitet när blodsockret inte är reglerat. Hur som helst tror jag att man lär sig mycket om sig själv genom att utmana sig att inte ha ett perfekt blodsocker varje gång man ska träna. Det skulle ha blivit ganska få träningspass för min del under året om jag hade intalat mig själv att jag till exempel måste ha ett blodsocker på mellan 8 och 10 mmol/l för att kunna träna.

Det bästa tipset

Det bästa tipset jag kan ge och som jag själv brukar följa är att sänka mina förväntningar på mig själv när blodsockret är högt. Jag känner ofta när jag påbörjar mitt träningspass att jag gärna skulle ha haft ett lite lägre blodsocker. Men jag drar mig verkligen för att sätta insulin precis innan träningen. Eftersom jag är rädd att då få en känning mitt under passet.

Det är trots allt lättare att träna med lite för högt blodsocker. Med ”sänka mina förväntningar på mig själv” menar jag bara att jag accepterar att det kommer att kännas lite tyngre under passet än vanligt. För att energinivåerna inte är på topp. Eftersom cellerna inte får tillräckligt med energi kan jag heller inte förvänta mig att energin jag får ut under träning är optimal.

Trots detta menar jag att det är viktigt att genomföra en del av de saker man har planerat. Både för att all aktivitet är bättre än ingenting. Och för att träning kan hjälpa till att sänka blodsockret och återfå kontrollen efteråt.

LÄS ÄVEN: Fyra tips för att ta tilbaka makten över din kropp

Stabilt under hela träningspasset

De träningsaktiviteter jag föredrar är en kombination av styrketräning och konditionsträning med hög intensitet. Vissa dagar tränar jag enbart styrketräning eller enbart konditionsträning. Andra dagar kombinerar jag genom att träna styrketräning först och sedan löpa en viss distans efter att jag är klar med styrkeövningarna. Det är särskilt vid dessa tillfällen som jag upplever att blodsockret sjunker enormt snabbt när jag börjar springa.

Med andra ord har jag ett relativt högt blodsocker under stora delar av passet. Innan det sjunker mycket snabbt och mycket mot slutet. Jag gillar bäst att genomföra sådana pass sent på dagen eftersom jag oftast inte störs så mycket av det långtidsverkande insulinet då. Då blir det också mycket enklare att hålla blodsockret stabilt under hela träningspasset. Om det inte fungerar för dig att träna sent, är min erfarenhet alltså att jag får acceptera att jag inte klarar att lyfta lika tungt, inte klarar att träna med samma intensitet som annars. Och att jag inte kommer att ha lika mycket energi under passet som jag skulle vilja.

LÄS ÄVEN: Så kan du lära dig att gilla fysisk aktivitet

Lite för högt blodsocker

Sammantaget tror jag att det viktigaste är att genomför den träning som man har planerat. Du bör dock naturligtvis inte känna att du har ett så högt blodsocker att kroppen värker och det känns som att du ska stupa i backen bara du lyfter en vikt eller höjer hastigheten på löpbandet.

Men om det ”bara” känns lite mer obekvämt i form av lägre energi på grund av det höga blodsockret ser jag inte att det skulle finnas några hinder för att träna med lite för högt blodsocker då och då. Själv har jag gjort detta en massa gånger. Och har inte känt av några större fysiska krämpor annat än att energinivån är lägre. Med detta sagt bör det också nämnas att jag otaliga gånger har varit gå hem slokörad och besviken från träningen efter att ha försökt att träna. Men helt enkelt insett att det inte går med det höga blodsocker som det har visat sig att jag har vid det aktuella tillfället.

Sammanfattningsvis tror jag att det viktigaste är att man känner efter själv och provar sig fram lite. Det bör ändå sägas att mycket sitter i huvudet. Om du upplever att du har högt blodsocker inför ett träningspass kan du vända dina tankar från: ”Åh nej, nu kan jag inte träna”, till: ”Nu ska jag träna det jag kan, hålla på så länge jag orkar och lägga mina ambitioner om hur många kilo jag ska lyfta eller hur många kilometer jag ska springa, åt sidan. Återigen handlar det om att tänka att all aktivitet är bättre än ingenting, men att det är hälsoperspektivet som ska stå i fokus. Om du känner för att testa dig fram och träna med lite för högt blodsocker, så gör det. Men om det bara känns obehagligt och obekvämt kan det vara klokt att avstå.

LÄS ÄVEN: Jag och min “träningskompis”

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare