Livet och diabetes Träning och hälsa

Så kan du lära dig att gilla fysisk aktivitet

Publicerad för första gången: 14.09.20 | Senast redigerad: 10.11.22
Så kan du lära dig att gilla fysisk aktivitet Illustration foto: Andrea Piacquadio, Pexels.

Jodå, vi vet att motion är bra för oss, men det känns ändå ofta som ett ok. Men så behöver det inte vara. Det är faktiskt möjligt att lära sig att gilla fysisk aktivitet och göra det till en vana i vardagen.

Vi vet alla att fysisk aktivitet är viktigt – det är något som vi har hört ofta. Och för många av oss känns det bara som att träning är en av livets många råkiga måsten. Men tänk om vi kunde se på det på ett annat sätt? Tänk om det inte kändes så mycket som ett ok, utan mer som något som är kul att göra, något du ser fram emot och som får dig att må bra.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Ta dig tid att tänka igenom vad du tycker är kul att göra, och skriv gärna ner det. Hur ser din lista ut? Gillar du mest att umgås med vänner och familj? Att upptäcka nya platser eller prova nya saker? Föredrar du att vara inne eller ute?

Din aktivitetsplan eller ditt träningsprogram bör spegla dig som person och dina intressen, förutom att ta hänsyn till din fysiska status och vad du har för mål med din träning. Allt detta kan hjälpa dig att komma fram till vilken typ av träning som passar dig.

Listan här nedan innehåller ytterligare förslag på aktiviteter. Välj några saker som du tycker verkar roliga, eller hitta på egna förslag.

LÄS MER: Fjällvett – Trygg fjälltur

en lista över olika träningsformer, lära dig att gilla fysisk aktivitet

Gå ut lätt och öka stegvis

Enligt hälsomyndigheten bör vi alla för vår hälsas skull vara fysiskt aktiva i minst 30 minuter varje dag. Om ditt mål är att gå ner i vikt, kan du öka detta till 45-60 minuter. Men undvika att gapa över för mycket, det viktigaste är att du orkar genomföra träningen. Kanske har du inte varit så aktiv på sistone? Det går bra, då startar du bara försiktigt. Tänk på att alltid ta hänsyn till din fysiska form.

Accu-Chek Instant

Om du har valt en aktivitet eller två i tabellen här ovanför, kan du börja med att göra dessa i 5 till 10 minuter om dagen, och sedan öka i takt med att din kondition blir bättre.

Tror du att det kan bli svårt att hitta 30-60 minuter för detta varje dag? Tänk på att du inte behöver göra allt på en gång, försök att dela upp träningen i tre korta pass på 10 minuter vardera. Rasta hunden, cykla runt kvarteret, dansa med familjen efter middagen. Om du avsätter 10 minuter till exempel efter varje måltid, har du kommit en bra bit på vägen.

LÄS MER: Fyra tips för att ta tilbaka makten över din kropp

Så gör du fysisk aktivitet till en vana

Kom ihåg att det att öka sin fysiska aktivitet är en process som utvecklas över tid. Om du inte brukar vara särskilt aktiv, är det viktigt att du inte går ut för hårt i början. Om du ska göra fysisk aktivitet till en vana, är det klokt att börja försiktigt, och sedan öka gradvis i takt med att din kondition förbättras.

5 saker som gör fysisk aktivitet till en vana:

1. Sätt upp realistiska träningsmål

Kanske vill du gå ner några kilo, eller kunna gå upp två trappor utan att bli andfådd, eller bara må bättre när du vaknar. Att sätta upp flera mindre mål är smart, då det är lättare att nå små mål, och det kommer att göra att du känner att du klarar mer.

2. Välj aktiviteter du gillar

Utgå från din personlighet – föredrar du att vara aktiv tillsammans med andra så kan du välja att träna med en partner, gå med i ett lag eller delta i en klass. Testa också gärna många olika aktiviteter för att hålla uppe intresset.

Så kan du lära dig att gilla fysisk aktivtet. Man på cykel
Hitta en aktivitet du tycker om att göra. Illustration foto: LEONARDO VAZQUEZ from Pexels

3. Se till att ha bra skor och träningskläder

Rätt utrustning, kläder och skor kan hjälpa dig att förebygga skador. Detta gäller särskilt väl utprovade skor som inte skaver eller ger dig skavsår. Det är heller inte så dumt att ha med din medicinska ID-kod, halsband eller armband, för säkerhets skull.

4. Var beredd på varierande blodsockernivåer

Ha alltid kolhydrater i någon form nära till hands när du tränar i fall ditt blodsocker skulle falla och du behöver stabilisera det. Kom också ihåg att dricka vatten, och ha därför alltid en vattenflaska nära till hands.

5. Följ din utveckling

Skriv ner dina mål och prestationer – och glöm inte att fira de framsteg du gör på vägen. Få stöd och uppmuntran från dina vänner och familjen genom att dela dina prestationer med dem, det kan göra underverk för att hålla dig på rätt spår.

Prata om träning med vårdpersonalen

Innan du startar ett aktivitetsprogram kan du prata med din läkare, diabetessjuksköterska eller annan sjukvårdspersonal om vilka typer av träning och vilken träningsmängd som passar dig. Dessutom kan du diskutera viktiga frågor som:

  • Hur ofta du bör kolla blodsockret när du tränar
  • Om/när du ska äta, före eller efter träning
  • Hur du vet om/när du ska avbryta träningen
  • När du ska ringa läkaren

LÄS MER: Brutit en ny barriär med öppenhet om diabetes

Källor:
Diabetes Diet, Eating, & Physical Activity. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases [Internet]. 2016 Nov 22 [cited 2018 Jan 8]. Bethesda, MD.
Realistic Goal Setting Helps People Stick with Exercise. Medical News Today [Internet]. 2005 Jun 4 [cited 2018 Jan 8]. Brighton, UK.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant