Livet och diabetes Träning och hälsa

Jag och min ”träningskompis”?

Publicerad för första gången: 25.11.19 | Senast redigerad: 24.11.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Jessica Borg på löparbanan Foto: Privat

Tusenmetersintervaller i terrängspåret. Tufft. Pumpen ligger instoppad i midjebältet som jag nästan alltid har på mig under träning. När jag spurtar iväg med världens fart börjar pumpen tjuta. Jag reagerar direkt … ”Fan” hinner jag tänka och springer vidare… ”Vad är det nu då, min träningskompis?”.

Accu-Chek Mobile

Första intervallen är över och när vilan på 60 sekunder dragit igång tar jag fram min träningskompis och granskar skärmen. ”Över 22.2” står det. ”Aldrig”, tänker jag. Tankarna virvlar som ett yrväder, precis likt andra gånger då blodsockret inte legat inom intervallet där det ska hålla sig. Likt inför andra hårda träningspass har jag även denna gång haft ett liknande upplägg som ofta fungerat, men nej, inte denna gång.

Blodsockret verkar inte alltid vilja lyda utan skenar ibland oplanerat upp i skyn eller ner mot botten. Jävla skit. Kanske pratar jag i affekt för stunden, men när jag står där med pumpen i handen och läser på skärmen känns det som att jag och min kompis inte pratar samma språk… 

Ett perfekt blodsocker?

Hur viktigt är det egentligen att ligga på ett ”perfekt” blodsocker under träning och fysisk aktivitet? Så många gånger har jag fått det sagt till mig av föräldrar, läkare och även min inre röst i huvudet: ”Jätteviktigt”. 

Trots detta har jag fortfarande, efter många år med mycket träning i bagaget, svårt att alltid pricka in det perfekta blodsockret under träningspass. Det är svårt – svårare än matematik på högskolan… för diabetes har inga formelblad eller regler att förhålla sig till…

LÄS MER: Därför har jag alltid med mig extra diabetesutrustning

Accu-Chek Mobile

Träningskompis

Jag har verkligen lärt mig hur centralt ett bra blodsocker är vid träning. Nu har jag hunnit samla på mig en del nya erfarenheter efter 1,5 års elitsatsande på löpningen. Förmågan att genomföra en träning eller tävling utifrån maximala prestationen ökar markant om blodsockret är stabilt. Det är inte optimalt att träna med varken för högt eller lågt blodsocker.

Det gäller bara att se till att blodsockret ligger inom ramarna vilket som jag nämnde längre upp, kan upplevas som svårt. Vissa dagar utför jag samma rutiner som dagen innan, men ändå skenar värdet iväg, varför? Ingen aning. Men det är bara att acceptera, ta lärdom, göra om och göra rätt.

Man lär så länge man lever och tur är väl det?


Läs fler inlägg av Jessica:
DIABETES SOM SUPERKRAFT

Diabetes har givit mig en enorm kraft. Det känns som att jag kan klara vad jag vill. För jag klarar mer än vad jag tror.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile