Livet och diabetes Träning och hälsa

Så övervinner du rädslan för gymmet

Publicerad för första gången: 21.01.22 | Senast redigerad: 27.11.23
Så övervinner du rädslan för gymmet Foto: Getty Images

I ett nytt inlägg där jag har som mål att inspirera till träning, rörelse och fysisk aktivitet bland personer med diabetes vill jag ge några tips på hur du övervinner rädslan för att gå till gymmet.

Gym har funnits i årtionden vid det här laget, men de senaste åren har de blivit mycket mer populära än tidigare, då det mest handlade om aerobics-inspirerade gruppass eller stora, starka kroppsbyggare. Du hittar alla slags människor på de många gym som finns. Plus att den träning som erbjuds där också kan passa alla smaker.

Accu-Chek Instant

Nu på vintern är det många som hoppar över träningen. Det är mörkt, blött, halt och inte särskilt lockande att ge sig ut. Många går automatiskt till gymmet, medan andra drar sig för den berömda dörrtröskelmil som detta kan medföra. Här är mina bästa tips för att bli av med de mentala spärrar som du kan stöta på innan du sätter foten på ett gym.

Bli inte en ”stödmedlem”

Först och främst är det viktigt att påpeka att det absolut inte krävs ett gym för att få en god hälsoeffekt av att vara fysiskt aktiv. Fysisk aktivitet och träning kan vara vad som helst. För många är det tillräckligt att använda sin kreativitet, träna hemma, gå en promenad eller ge sig ut på en löptur. Men som jag redan nämnt är det inte alltid så lockande när man bor i kalla Sverige med vinter halva året. Därför kan det vara mycket mer motiverande att träna i samma temperatur och väderförhållanden året runt, genom att förlägga träningen inomhus.

Medan några går på gymmet hela året, kan många känna ett inre motstånd mot att träna på gym, vilket slutar med att de blir stödmedlemmar. Jag tror att mycket av rädslan handlar om att många som är otränade tror att de inte har ”tränat tillräckligt mycket” för att kunna visa upp sig på ett gym.

LÄS ÄVEN: 5 bra tips för ett stabilare blodsocker

Låt inte den mentala spärren stoppa dig

Detta är dessbättre bara något som sitter i ditt eget huvud. Jag har varit medlem i ett gym sedan 2009 och har tränat där kontinuerligt sedan dess. Jag har den största respekt för dem som inte är i toppform, men som tränar, ligger i och trivs med aktiviteterna de håller på med. De som kommer till gymmet på sina fasta dagar oavsett vad, och som lägger ner det jobb som krävs för att nå sina mål. Oavsett om det är för att få bättre blodsockerkontroll, en bättre hälsa, bygga muskler eller gå ner i vikt.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Alla har vi varit nybörjare en gång. Det är ingen som automatiskt är vältränad, även om vissa har genetiskt bättre förutsättningar än andra. Poängen är att det faktum att du kanske inte är så erfaren när det gäller olika träningsformer inte bör hindra dig från att besöka gymmet.

Jag tror att alla som tränar känner sig lite fåniga ibland. Och alla funderar nog då och då på om de har rätt teknik eller hur de ser ut medan de gör en viss övning. Det viktigaste är att du är aktiv och rör på dig. Då kommer du att lära dig mycket om teknik och sådant så småningom. Ingen är perfekt här, så låt inte den mentala spärren stoppa dig! Det är ingen som tittar konstigt på dig. Och om det är någon som gör det så är det den personen som det är fel på. De flesta som tränar på gym har fullt upp med sig själva. De märker inte ens att det är andra som tränar där.

LÄS ÄVEN: Fyra tips för att ta tilbaka makten över din kropp

Övervinn rädslan för gymmet

Acceptera att du inte är perfekt när det kommer till träningsteknik. Och förstå att du inte är i vägen för någon mer än vad alla andra är när du tränar. Det finns några klassiska tips att ta med sig för att övervinna rädslan för gymmet.

Om du bor i en stad finns det oftast flera gym som du kan välja mellan. Här kan det vara en god idé att kolla in vilka erbjudanden de olika gymmen eller gymkedjorna har, så att du väljer rätt utifrån hur du vill träna. Vissa gym har en tydlig styrketräningsprägel och är därför kanske inte så lämpliga om du är nybörjare på gymmet.

Plats för alla

Här möter du många erfarna tränare som lyfter riktigt tungt och som låter mycket medan de tränar. Inte en särskilt bra plats för nybörjare eller för dig som drar dig för att gå till gymmet. Om du istället hittar ett gym som erbjuder både gruppträning i sal, har fria vikter och maskiner och vänlig personal, är chansen stor att du har hittat ett gym där det finns plats för alla.

Kolla gärna upp lite i förväg. Prata med de som jobbar där, andra som tränar där och provträna gärna några gånger eller besök de olika gym som du har tillgång till för att ta reda på var du tror att du kommer att kunna dig bekväm.

En win-win-situation

Tid på dygnet kan också vara avgörande för att upplevelsen av ett gym ska bli så bra som möjligt. Det kan vara smart att välja att träna på tider på dygnet när inte alla andra tränar. Det är vanligtvis ofta direkt efter de klassiska arbetstiderna. När människor är klara med sin skoldag eller jobbet och vill hinna träna innan middagen. Ett tips som det kan vara värt att testa är att träna innan arbetsdagen eller skoldagen börjar, då det oftast är väldigt få som tränar. Dessutom får du en riktigt bra start på din dag, så det är helt klart en win-win-situation. Tänk att komma till jobbet eller skolan vid 8-9-tiden och kunna berätta för de andra att du redan har tränat!

De flesta gym har personliga tränare, även kallade PT, som jobbar där. Ett annat tips kan vara att ta hjälp av en PT för att komma igång. Det kan hjälpa dig både med rätt träningsteknik, att du lär dig övningar och får inspiration att hålla ångan uppe över tid. Om du inte vill lägga pengar på en PT, kan ett annat tips vara något så enkelt som att hitta en kompis att träna med. Att ha en tid i kalendern när man ska träna gör ofta att man känner att träningen verkligen ska bli av. Samtidigt kan du kombinera fysisk aktivitet med att vara social på samma gång.

Oavsett hur van eller ovan du är vid att träna, finns det ingen anledning att tro att du inte kan träna på gym om du känner dig sugen på att börja. Det är bara att sätta igång, så skapar du vägen medan du går – och du lär dig allt du behöver så småningom. Tänk inte att andra tittar konstigt på dig, eller du gör bort dig. Som jag nämnde i inlägget finns det inga människor som tränar som jag beundrar så mycket som de som faktiskt försöker att påverka sin hälsa!

LÄS ÄVEN: Så kan du lära dig att gilla fysisk aktivitet

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile