Mat och recept

Linskaka med pumpa

Publicerad för första gången: 28.07.21 | Senast redigerad: 13.04.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Linskaka med pumpa Foto: Kristi Herje Haga
556 kcal
98 g kolhydrater
39 gram protein och 3 gram fett

Min stora upptäckt på matfronten 2021 är bakning med råa linser. Jag har fått dille på det och bakar flera bröd och kakor varje vecka. För närvarande är det linskaka med pumpa som står på repeat.

Linser är bra för blodsockret och ger en liten blodsockerökning trots att de innehåller en del kolhydrater.

Accu-Chek Mobile

Det var en väninna till mig som tipsade om en amerikansk bloggare som bakade med råa linser. Jag kollade in bloggen och bestämde mig för att testa några av recepten. Sedan dess har jag skapat mina egna recept baserat på de jag hittade på bloggen. Jag har lagt till och tagit bort ingredienser i jakten på det perfekta receptet.

Det som jag alltid återvänder till är receptet med pumpa och pepparkakskryddor. Det blir gott och saftigt varje gång. Det påminner om traditionell kryddkaka för dem som känner till den. Den har dock en lite annorlunda smak och är saftigare.

Du behöver:

150 gram råa bruna linser
1 dl kallt vatten
150 gram strimlat pumpakött
5 gram bakpulver
20 gram potatismjöl
10 sucketter upplöst i 4 msk kokande vatten
20 gram sukrin gold
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
En tsk ingefära
1 tsk nejlika
1 tsk salt

LÄS ÄVEN: Äggröra med svamp och tomat

Så gör du:

Blötlägg linserna i rikligt med vatten i minst fyra timmar. Skölj dem väl och sila av vattnet.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Lägg i linserna i en rymlig skål eller i en mixer och tillsätt 1 dl kallt vatten. Använd en mixer eller en kraftfull stavmixer för att krossa linserna helt tills du får en grötig massa.

Tillsätt resten av ingredienserna och rör om väl.

Häll röran i en brödform som rymmer 1 liter. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter.

Tänk på ugnar har olika effekt och att gräddningen därför kan både kortare eller längre tid.

Ta ut kakan ur formen och lägg den på ett galler. Den bör vila i minst en halvtimme innan du skär i den för att den inte ska bli degig.

Jag gillar bröd och kakor som är degiga och brukar därför skära av en bit direkt efter att jag har tagit ut brödet eller kakan ur ugnen. Det är naturligtvis en smaksak vad man gillar.

Smakar som en riktigt god ”bar”, men är även god med smör eller sylt på. Jag brukar slå in den i en linnehandduk och förvarar den i kylskåpet. Den håller sig saftig i tre-fyra dagar. Det går också bra att frysa in den. Jag brukar värma den kort i mikrovågsugnen eller i brödrosten eftersom jag föredrar den ljummen.

Hoppas du kommer att gilla den lika mycket som jag. Den är bra för blodsockret och innehåller hälsosamma ingredienser.

Smaklig spis!

LÄS ÄVEN: Läskande sockerfritt iskaffe

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig