Livet och diabetes

Hur bra är du på att hålla kvar vid goda vanor under pandemin?

Publicerad för första gången: 30.06.21 | Senast redigerad: 31.10.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Hur bra är du på att hålla kvar vid goda vanor under pandemin? Illustrasjonsfoto: Getty Images

Det har gått över ett år sedan coronaviruset satte stopp för vardagen som vi känner den. De flesta av oss har fått en helt ny vardag. Men hur påverkar det vanor och blodsockret?

Själv har jag haft hemmakontor i över ett år. Det trodde jag inte när Norge stängde ner i mars 2020. Sporadiska besök på kontoret är sällsynta och vardagsrummet, köksbordet och sängen har blivit mina nya arbetsplatser. Jag måste erkänna att jag ibland är urless på det. Samtidigt har vi tur som bor i Norge under en pandemi.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Det är mycket som har försvunnit under pandemin. Men har verkligen försökt att hålla fast i några goda vanor. Ändå har det blivit fem corona-extrakilon. Och jag är nog inte den enda som har gått upp extra kilon under pandemin?

Småätande

Jag har nog aldrig småätit så mycket som jag har gjort det senaste året. Jag går i skåpen och lådorna konstant för att hitta något att äta. Dock försöker jag att hålla mig till grönsaker och andra livsmedel som inte påverkar blodsockret. Men det är inte alltid det blir så. Det gäller att inte ha ohälsosam mat hemma på vardagar, för då blir den garanterat uppäten. Själv älskar jag nötter. Problemet är att jag äter hela påsen om jag äter en. Nötter i sig är hälsosamt, men en hel påse är för mycket.

LÄS ÄVEN: Min årliga diabeteskontroll

Mindre vardagsaktivitet

Före pandemin åkte jag tunnelbanan till jobbet. Det innebar att jag fick gått en del till och från t-banan och till kontoret. När man bor på kontoret blir det gått minimalt. Och den vardagsaktiviteten märker jag extremt tydligt på kroppen. Den tid jag brukade lägga på att gå till tunnelbanan och kontoret, den lägger jag nu istället på småätande.

Jag har som mål att gå 15 000 steg varje dag. Men det är så att säga omöjligt när man är hemma hela dagen. Det gör att jag måste gå en extra promenad under dagen och det är det inte alltid jag gör. Inte gör jag mer hushållsarbete heller. Jag har fortfarande en städare som kommer.

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN: Skapar diabetes mentala problem?

Större oro

Jag har varit mycket rädd under pandemin. Speciellt i början när allt var osäkert. Rädslan jag kände påverka hela min vardag och jag begränsade mitt nyhetstittande till Dagsrevyen varje kväll klockan sju. Trots det var jag mycket rädd, och det märktes på mitt blodsocker.

Jag är fortfarande orolig över pandemin som inte är över. Hur kommer den att påverkan mina barn i framtiden? Kommer vaccinet att rå på eventuella nya mutationer? Vilka effekter kommer pandemin att få på samhället? Jag har tur som har ett tryggt och stabilt jobb, men jag upplever att det finns många osäkerheter som kan få mig att känna oro till och från.

LÄS ÄVEN: För att du har diabetes…

Instabilt blodsocker?

Mitt blodsocker har pendlat enormt mycket det senaste året. Jag har blivit ännu mer medveten om hur mycket stress kan påverka blodsockret. Småätandet har också bidragit till att det har pendlat mer. Dessbättre är mitt långtidsblodsocker bra. Men mycket högt och lågt är inte bra för kroppen. Jag kan inte skylla allt på pandemin, men det är en bidragande förklaring.

Vilka av dina vanor har påverkats av pandemin?

LÄS ÄVEN: Idag gråter jag

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile