Livet och diabetes

Min årliga diabeteskontroll

Publicerad för första gången: 23.06.21 | Senast redigerad: 29.03.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Min årliga diabeteskontroll Foto: Getty Images

Vi måste kämpa för att få förståelse för att diabetes är mer än att bara reglera blodsockret och sätta insulin. Det är för lite fokus på det mentala.

Häromdagen var jag inne på sjukhuset på min årliga diabeteskontroll. Jag hade lämnat in de nödvändiga blodproverna i förväg. Och som vanligt var det ett besök där överläkaren satt och stirrade in i datorskärmen, läste av provsvaren och vi konstaterade att allt såg bra ut.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Långtidsblodsockret ligger på det som tidigare var 7. Något som för min del är bästa jag någonsin har haft. Jag har nu haft diabetes i snart 40 år. Efteråt pratade vi lite om saker som jag tror att han gör rutinmässigt. Jag svarar som jag alltid gör. Jag får recept på det jag behöver och hjärtat kommer att kännas lika ungt nästa år och detsamma gör resten av mig också.

LÄS ÄVEN: Skapar diabetes mentala problem?

Glömmer bort det psykiska

För några år sedan gick jag in i väggen så det small om det. Då var jag mycket på sjukhuset och pratade med diabetessjuksköterskorna. Det jag saknade då och som jag ofta bad om, var någon som kunde förstå hur utmattad jag var. Tyvärr fanns det ingen där som kunde prata med mig om de känslorna. Det enda svaret jag fick var att de bara brydde sig om det medicinska och ingenting om den psykologiska aspekten av diabetes.

Det faktum att jag nu måste inse att diabetes har påverkat mig mycket mentalt och att jag för en dialog med Nav kring detta med handikappförmån, diskuterade jag med min överläkare. Han hade faktiskt en viss förståelse för mitt problem. Han önskade mig lycka till och sa att detta nog är en långvarig kamp. Jag fick känslan att han skulle ha hjälpt mig mer om han kunnat.

LÄS ÄVEN: I dag gråter jag

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Behöver mer förståelse

Efter att ha hamnat i en situation jag aldrig trodde att jag skulle hamna i, så tror jag att vi här i landet, kanske i hela världen inte förstår hur det är att leva med diabetes.

Vi måste kämpa för att få förståelse för att diabetes är mer än att bara reglera blodsockret och sätta insulin. Vi behöver förståelse för att vi är våra egna sjuksköterskor, som tar hand om oss själva 24/7 utan att vi får hjälp med detta.

Tänk om vi tillsammans kunde arbeta för en bättre psykisk diabetesvardag.

LÄS ÄVEN: Jag har valt att lita på sensorn

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig