Livet och diabetes

Goda och dåliga vanor till följd a covid-19

Publicerad för första gången: 01.09.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Goda och dåliga vanor till följd a covid-19 Foto: Getty Images

Efter att ha levt med pandemin i ett och ett halvt år slår det mig att jag har ändrat några av mina vanor. En del till det bättre och andra, dåliga vanor, hade jag gärna kunnat vara utan.

Jag har arbetat hemifrån i ett och ett halvt år nu. Mina barn har haft mycket distansundervisning, och vi har som alla andra under den här tiden hållit oss hemma mycket. Detta är ett nytt liv som naturligtvis har påverkat blodsockret. Innan coronapandemin hade jag en massa rutiner jag följde och vardagarna såg i stort sett likadana ut. Under pandemin har det varit mer oförutsägbart och jag har dessutom varit orolig en del.

Accu-Chek Instant

Mindre stress

Sammantaget har vardagen varit mindre stressig. Jag behöver inte gå iväg på morgonen, vanligtvis tar det mig 45 minuter att ta mig till kontoret. Det är tid som jag nu kan disponera fritt. För det mesta har jag gått upp senare och haft gott om tid över för barnen på morgonen. Jag förstår värdet av att stressa mindre, också för hur det påverkar mitt blodsocker. Jag gillar inte att äta frukost tidigt. Det har alltid gjort tidigare för att mitt blodsocker behövde det. Nu äter jag frukost vid tio-elvatiden. Det går bra eftersom jag inte behöver stressa iväg.

LÄS ÄVEN: Autopilot

Träning

Tidigare har jag tränat innan jag går till jobbet. Ett snabbt pass på 30 minuter. Det är något jag har slutat med under pandemin. Tyvärr. Ju tidigare jag tränar på dagen, desto större effekt har det på blodsockret resten av dagen. Jag går helt enkelt inte upp förrän arbetsdagen börjar. Och jag vet att jag hinner träna under dagen (eftersom jag har varit hemma i stort sett hela dagen) och eftersom jag inte har känt mig pressad. Detta har gjort att tränar senare och har lägre blodsocker på natten.

LÄS ÄVEN: Min årliga diabeteskontroll

Kost

Jag har gått upp fem kilo det senaste året. För mig är det mycket då jag är ganska liten. Det har blivit en hel del småätande och större portioner. Jag har också unnat mig mer ohälsosam mat på kvällarna än jag normalt gör. Det irriterar mig, men samtidigt accepterar jag att det har blivit så. Jag tror inte att jag är ensam om att ha lagt på mig några extra kilon. Förhoppningsvis kommer jag att tappa de flesta av dem igen när jag är tillbaka till mina vanliga rutiner.

Accu-Chek Instant

Blodsocker

Mitt blodsocker har pendlat mer än tidigare. Det har påverkats av en annan kost, andra träningsrutiner och oro. Dessbättre har jag en kontinuerlig blodsockermätare som varnar mig om blodsockret är för högt eller för lågt. Och den piper ofta! Jag måste korrigera för högt och lågt flera gånger om dagen, och det kan vara tröttsamt ibland. Men det gör mig inte orolig. Lyckligtvis är mitt långtidsblodsocker bra. Kroppen kan bli sliten av många toppar och bottnar och sömnlösa nätter. Då är det bra att veta att man arbetar hemifrån, ska sitta i joggingdress hela dagen och kan arbeta liggande i soffan om det behövs.

Vilka nya rutiner har du fått under pandemin?

LÄS ÄVEN: Diabetes på sommaren

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare