Livet och diabetes

Autopilot

Publicerad för första gången: 22.07.21 | Senast redigerad: 25.04.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Autopilot Foto: Getty Images

Jag har liksom tänkt att jag går på autopilot. Jag gör alla rutiner och vanor när det gäller min diabetes. Det var inte förrän jag bestämde mig för att verkligen lägga märke till hur mycket jag använder huvudet under en dag som jag förstod hur mycket plats och tid den där autopiloten faktiskt tar.

Jag går upp på morgonen, gör ett blodsockertest i fingret och lägger sedan in det i pumpen. Alltid ett spännande scenario, hur har natten varit, vad visar pumpen? Lågt eller högt, vad är mitt blodsocker när jag vaknar? Hur är min form sett till vad statistiken från pumpen? Vad kan jag förvänta mig av resten av dagen? Som du ser, redan när jag öppnar ögonen på morgonen kommer det många tankar och inte minst förväntningar.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

På väg till jobbet

Sätt mig i bilen för att köra till jobbet. Vad gör jag då? Jo, jag kastar ett öga på pumpen för att kontrollera status för mitt blodsocker. Jag kör aldrig bil om mitt blodsocker är på väg ner. Då väntar jag tills blodsockret har stabiliserats. Kommer fram till jobbet. Redo för en lätt frukost. Kollar pumpen igen. Lägger in kolhydratfaktorer för det jag äter till frukost. Så väntar jag med spänning på att dosen jag satte är korrekt och att blodsockret hålls stabilt.

LÄS ÄVEN: För att du har diabetes…

Lunch och mellanmål

Lunch – återigen, kollar av blodsockret. Kanske ta en manuell fingermätning för att kontrollera att blodsockret matchar det som pumpen visar. Så är det dags att räkna kolhydrater igen, lägga in det på pumpen och sätta insulin. Blir ofta hungrig ett par timmar efter lunch, så då är det bara att ta fram pumpen. Träffade jag rätt med lunchdosen? Är blodsockret stabilt? Jag äter mellanmål ändå, och korrigerar då ett högt blodsockervärde eller sätter bara en måltidsdos utifrån vilka kolhydrater det finns i mellanmålet.

Arbetsdagen är över

Arbetsdagen är över. Dags för nytt manuellt blodsockertest, som sedan ska läggas in på pumpen. Om blodsockret är OK, kan jag sätta mig i bilen och köra hem. Är det lågt, ja, då måste jag vänta tills jag känner att jag har kontroll. Är det högt måste jag korrigera.

LÄS ÄVEN: Idag gråter jag

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Middag och kvällsmat

Hemma igen. Middagen står på tur. Återigen, kontrollera pumpen, räkna kolhydrater och lägga in på pumpen. Vad ska jag göra den här eftermiddagen/kvällen, är det något jag måste ta hänsyn till när jag sätter middagsdosen som gör att jag inte kan sätta full dos? Kvällen kommer, ännu ett blodsockertest att lägga in på pumpen, och sedan kvällsmat. Räkna kolhydraterna i kvällsmaten och hålla fingrarna för att dosen blir rätt så att jag kan sova bra.

Livet med diabetes

Det är så mitt liv ser ut en vanlig vardag. Detta lilla experiment har visat mig att min diabetes tar enormt mycket plats och tid. Jag måste hela tiden använda huvudet för allt jag gör, planerar eller ska göra.

Dessutom måste jag alltid tänka på att ha känningsmat till hands, vad jag stoppar i munnen under en dag. Jag måste ta hänsyn till min egen form när jag ska sätta doser. Jag måste känna efter hur jag mår eftersom mitt blodsocker pendlar upp och ner. Många tankar, och jag som trodde att jag gör allt på rutin och av gammal vana. Jag har inte tänkt på hur mycket jag faktiskt måste använda huvudet för att ha koll på olika saker…

LÄS ÄVEN: För att du har diabetes…

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant