Livet och diabetes Träning och hälsa

Därför borde du prioritera konditionsträning

Publicerad för första gången: 18.07.22
Därför borde du prioritera konditionsträning Foto: Getty Images

Att konditionsträna har mycket goda hälsoeffekter! Magnus ger dig här råd om varför du bör prioritera konditionsträning!

Att välja träningsform kan vara en riktig djungel att ge sig ut i. Vilket i värsta fall kan göra att många upplever att träningen blir så överväldigande att de slutar helt. Det finns lika många sätt att träna och röra på kroppen som det finns människor som har åsikter om vilken typ av aktivitet man borde prioritera. Med andra ord finns det inget facit. Och det viktigaste är att du litar på dig själv, lyssnar på vad du själv vill, och hittar en träningsform som du trivs med.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Men det är ändå en bra idé att läsa om och lyssna på andras erfarenheter, så att du är så bra rustad som möjligt att göra egna val i din träningsvardag. I det här inlägget kommer jag att dela med mig av mina erfarenheter av varför konditionsträning är något som alla borde prioritera.

LÄS ÄVEN: Så kan du lära dig att gilla fysisk aktivitet

Tränar hjärtat

Om du får inspiration till din träning på Instagram eller i andra sociala medier, kommer du snabbt att upptäcka att ett inlägg kan motsäga ett annat. En del profiler kommer att hävda att alla former av konditionsträning är bortkastad tid. Medan andra hävdar att styrketräning bara är för de som ägnar sig åt avancerad träning.

Båda påståendena är naturligtvis helt fel. Och oavsett om du väljer det ena eller det andra så beror det mesta på vad du vill uppnå med din träning. För de allra flesta är målet att upprätthålla en funktionell kropp och få en god eller bättre hälsa. Då tyder det mesta på att en kombination av styrketräning och konditionsträning är det bästa.

Få upp pulsen

Först och främst kan konditionsträning definieras som en aktivitet som får pulsen att öka. När pulsen ökar arbetar hjärtat hårdare och vi kan kort säga att du tränar hjärtat och dess förmåga att pumpa blod. Detta är mycket viktigt, eftersom hjärtat är kroppens viktigaste muskel. Det är i sig en tillräcklig anledning till att alla borde lägga in någon form av konditionsträning i sin rutin.

Accu-Chek Mobile

Konditionsträning behöver dock inte vara löpning, gång, cykling, simning eller andra sätt att röra på kroppen som vi ofta associerar med ökad puls. Om du inte gillar någon av dessa klassiska konditionsaktiviteter, finns det heller ingen anledning till varför du måste genomföra den.

Med tanke på att den viktigaste träningsprincipen är att pulsen ska öka, kommer du snabbt att upptäcka att ett styrketräningspass kommer att få hjärtat att arbeta riktigt hårt. Det kan därför genomföras som en cirkel, med många repetitioner och lite lättare vikter. Detta kan med andra ord vara ett fullfjädrat konditionspass. På samma sätt som en löprunda eller en rask promenad.

LÄS ÄVEN: Fyra tips för att ta tilbaka makten över din kropp

Vardagliga sysslor känns lättare

Efter att jag prioriterat ner styrketräning och i stället började fokusera mer på konditionsträning dröjde det inte många veckor innan jag började märka positiva skillnader. När konditionen blir bättre blir du mer uthållig i vardagen. Då känns plötsligt vardagssysslor så mycket enklare. Detta är en känsla som är svår att beskriva. Men som jag har sett flera andra dela efter att ha ökat mängden konditionsträning. I början kommer du förmodligen att känna dig tröttare, eftersom nervsystemet behöver tid att vänja sig vid det nya träningsupplägget.

Detta är dock en process som inte tar så lång tid. Så när du hittar en rutin som du kan upprätthålla över tid, kommer du snabbt att märka att det känns lättare att gå i trappor, rensa ogräs, gå ut med soporna, ta hand om tvätten och så vidare. Kort sagt: bättre kondition kommer att göra att du känner dig piggare och har mer energi i vardagen. Tricket är bara att härda ut tillräckligt länge för att du ska ta dig förbi det där motståndet du kan känna i början. Då kommer du att uppleva dessa positiva effekter. Genom att känna de bra känslorna kommer du att bygga mer motivation för att fortsätta över tid. Med tanke på att du vet att du gör något som är bra för kroppen och din hälsa.

Bättre blodsockerkontroll

Som diabetiker finns det ännu fler positiva hälsofördelar med att prioritera konditionsträning. Denna träningsform är ofta mer intensiv än klassisk styrketräning. Något som i mitt fall har resulterat i bättre kontroll över blodsockret. Det gör mig helt enkelt mer insulinkänslig. Och det blir mycket enklare att hålla blodsockret nere. Detta är effekter som inte var lika tydliga under den period då jag för det mesta höll på med styrketräning.

Jag vill dock understryka att alla svarar olika på träning. Och även om jag lättare kan kontrollera min diabetes om jag tränar mycket, behöver det inte betyda att det är så för alla. Jag har till exempel läst många artiklar om personer som har mycket goda erfarenheter av tung styrketräning som ett sätt att få bättre kontroll över sitt blodsocker. Som jag nämnde handlar det om att ta reda på vad du gillar och svarar bäst på.

LÄS ÄVEN: 5 bra tips för ett stabilare blodsocker

Motiverande

Konditionsträning kan upplevas som skrämmande för många. Eftersom det är förknippat med hög puls. Men det behöver inte handla om att träna tills du får blodsmak i munnen för att du ska märka att det påverkar din hälsa positivt. Jag skulle vilja utmana dig att prova. Och att hålla på tillräckligt länge (2-4 veckor) för att ditt nervsystem ska anpassa sig till den ökade aktivitetsnivån. Och för att du ska få så pass bra kondition att vardagssysslorna blir till rena barnleken.

Om du är förälder och inte har lekt med barnen på flera år för att du har känt att du inte har haft orken, kan du plötsligt känna att du är den som har så mycket energi att det i stället är barnen som får slita för att hänga med i ditt tempo! Hoppas att du tycker att detta är tillräckligt motiverande för att försöka.

LÄS ÄVEN: En hektisk vardag med diabetes

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare