Livet och diabetes

En hektisk vardag med diabetes

Publicerad för första gången: 17.12.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
En hektisk vardag med diabetes Foto: Getty Images

Hur hanterar man en kronisk sjukdom som diabetes i en hektisk vardag? Själv jobbar jag heltid, studerar på deltid, är frilansskribent, har två barn på deltid och tränar varje dag. Hur fungerar det med tanke på diabetesen?

Jag erkänner gärna att det ibland är påfrestande att ha diabetes. Pendlande blodsocker, utrustning som ska bytas, kolla blodsockret i tid och otid, alltid komma ihåg att ta med sig extra utrustning och känningsmat och oro både dagligen och för framtiden. Ibland är jag så less och jag ger mig själv tillåtelse att vara det. Samtidigt har jag bestämt mig för att diabetes inte ska få styra mitt liv. Jag vill leva ett bra och innehållsrikt liv trots att jag har diabetes.

Accu-Chek Mobile

80 % är tillräckligt bra

Jag har en hektisk vardag. Jag har ett heltidsjobb som jag älskar och där det i perioder är riktigt mycket att göra. Jag läser på halvfart på fritiden och har ett antal fasta frilansuppdrag som skribent. Det kan bli lite mycket ibland, men jag gillar det och vill utvecklas. Jag kan inte leverera toppresultat i allt jag gör. Det är faktiskt inte möjligt. Men jag väljer hellre att ha många arenor där jag presterar 80 % än en arena där jag presterar 100 %.

Många kanske inte håller med om det, men för mig fungerar det. Och som regel är 80 % mer än tillräckligt. Om jag skulle ha presterat 100 % hade jag nog haft prestationsångest. Det har jag sällan. På så sätt får jag mycket gjort och måste samtidigt vara effektiv. I mina studier har jag inga ambitioner att få några toppbetyg, jag vill lära mig och utvecklas. Och det gör jag även om jag på papperet kanske får ett dåligt betyg. I jobbsammanhang kan jag göra ett arbete som inte är tillräckligt bra, och då måste jag förbättra det.

LÄS ÄVEN: Glasögonen från helvetet!

Aktivitet laddar batterierna

Mitt blodsocker kräver att jag är aktiv under dagen. Jag lägger alltid in ett träningspass på en halvtimme under dagen, gärna med hög intensitet. Snabbt och effektivt, samtidigt som det ger energi. Jag försöker också att lägga in små pauser under arbetsdagen där jag rör på mig. Mitt mål är 15 000 steg per dag, men det är inte alltid jag kommer upp i det. Antalet steg är inte någon särskilt bra indikator på aktivitet, men jag gillar att ha mål som jag försöker uppnå. Hur som helst ger träning och aktivitet energi som gör att jag kan prestera bättre i vardagen.

Ta pauser

Även om jag har en mycket aktiv vardag är jag bra på att ta pauser och ha egentid. Jag behöver inte umgås med andra 24/7. Jag har delad vårdnad om mina barn, och veckan som de är hos mig går det i ett. Veckan jag är själv brukar jag ha flera kvällar där jag kopplar av på egen hand och ser en film eller serie. Det är helt nödvändigt för att jag ska kunna varva ner.

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN: Närstående till någon med diabetes? De här råden kan rädda liv!

Kost

Min kropp fungerar bäst när jag äter bra och hälsosam mat och på regelbundna tider. Det bästa för mig är att äta ungefär var tredje timme istället för att äta få gånger och mycket. Blodsockret håller sig stabilare då, även i förhållande till den typ av insulin jag sätter inför måltiderna. Det känns som att jag har mindre energi om jag slarvar med kosten. Jag blir dåsig och känner mig uppsvälld. Jag tillåter mig själv att vara mindre strikt med kosten på helger. Men för stora utsvävningar kan jag märka av långt in i veckan efter. Det är det oftast inte värt.

Jag försöker också att vara positiv och inte tänka negativa tankar. Varje dag är en ny möjlighet 😊

LÄS ÄVEN: Tack til är som frågar

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant