Livet och diabetes

Är semester eller vardag bäst för diabetesen?

Publicerad för första gången: 22.01.23
Är semester eller vardag bäst för diabetesen? Illustration foto: Getty images.

Jo, rutiner är bra för diabetesen, men det betyder inte att vardagen alltid är bäst. För min del kan semester vara precis det jag behöver för att mitt blodsocker ska påverkas positivt. 

Jag har många gånger läst att rutiner är A och O för oss som har diabetes, och det är något som jag så klart själv har upplevt. Ändå vill jag skriva lite om hur mitt blodsocker påverkas positivt när jag har semester. För vardag och fasta rutiner är inte alltid bäst. Ibland kan man behöva sänka axlarna lite, lämna kontrollbehovet hemma och bara leva lite utan alltför mycket oro.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Allt med måtta

Semester kan vara bra både för kroppen och huvudet. Det är dock viktigt att komma ihåg att vara måttlig, och jag rekommenderar definitivt inte någon att nedprioritera diabetesen och blodsockret. Det är minst lika viktigt att mäta blodsockret, sätta insulin och sköta sin diabetes då som det är i vardagen. Men det kan påverka hälsan positivt att sänka stressnivån i kroppen något, och inte vara lika orolig som man brukar.

LÄS ÄVEN: Ensam för första gången i livet

Sol och värme ger positiv effekt på diabetesen

För mig har sol och värme alltid haft en positiv på min diabetes. Även om kroppen behöver mindre insulin, vilket kan resultera i fler känningar under en övergångsperiod, har jag det fortfarande lättare. Blodsockret blir stabilare, det är lättare att beräkna insulindoserna och det är lättare i förhållande till matintaget. Jag har helt enkelt färre problem med diabetesen på sommaren, vilket är väldigt skönt.

Men jag tror ändå att detta beror på en kombination av flera saker. Som jag redan nämnt har värme en positiv effekt på blodsockret eftersom min kropp behöver mindre insulin, jag är inte lika stressad, kan sova och koppla av mer, kan ägna mig mer åt fysisk aktivitet, jag äter lättare måltider och faller inte lika lätt för frestelser som kakor och godis.

Lättare med fysisk aktivitet i vatten

När jag nu sitter och skriver de här inläggen har jag haft semester i tre veckor, och går in på min fjärde och sista semestervecka. Jag njuter av sol, värme, god mat och badar nästan varje dag. Det spelar ingen roll om det regnar, för det är ganska varmt i vattnet ändå. Det är något av det som jag gillar mest med att bo nära havet; friheten som det ger att kunna bada stora delar av sommarmånaderna.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

För mig är det lättare att vara fysiskt aktiv i vatten, och så har det varit sedan jag var liten. I vattnet har jag alltid varit snabb, och jag har alltid känt att jag är minst lika bra som alla andra. Dessutom är det en härlig känsla att vara i vattnet.

LÄS ÄVEN: Planering av ett bättre vinterhalvår

Vilopulsen förbättrar blodsockret

I en hektisk vardag är det svårt för mig att komma ner i vilopuls, och jag lägger därför alltid tid på att ”landa” när jag har semester. Ofta kan det ta en vecka innan jag kan sluta tänka på jobbet. Och därför försöker jag alltid att ta fyra veckors semester på sommaren.

Som jag har skrivit om flera gånger klarar min kropp och diabetesen inte så bra när jag stressad. Och det resulterar ofta i lågt blodsocker. Speciellt på vardagarna arbetar jag ofta långa dagar, och jag har lite svårt att planera mina måltider och hur ofta jag ska äta. På sommaren, när jag semester i flera veckor, stressar jag naturligtvis mycket mindre, och mitt blodsocker är som mest stabilt på sommaren.

Så i vinter drömmer jag därför om att resa bort en vecka eller två till varmare breddgrader, för att se om det kan påverka min hälsa positivt.

LÄS ÄVEN: Träna hela kroppen!

Inte samma rutiner

När jag kommer ner i vilopuls försvinner dock nästan alla rutiner, och speciellt de som talar om för mig när jag ska äta. Plötsligt förskjuts alla måltider flera timmar, och en del måltider faller också bort. Vanligtvis äter jag frukost, lunch, middag och kvällsmat, och ibland också några mellanmål. På sommaren brukar jag bara äta tre gånger om dagen, och det kan gå många timmar mellan varje måltid. Det är inte alltid så bra för blodsockret, och kan resultera i lågt blodsocker.

Tidigare under semestern tillbringade jag några nätter i Oslo med familjen, och då gick det lite för lång tid mellan frukost och lunch, vilket gjorde att storebror fick stå ut med en del elaka ord från en irriterad lillasyster som inte förstod att blodsockret var lågt. Dessbättre känner min familj mig väl, och den dåliga stämningen försvann i takt med att mitt blodsocker steg. Jag var dock ganska låg resten av dagen, men det är mitt eget fel när jag inte kände efter ordentligt. 

Ja tack, både och!

Slutsatsen är att båda vardag och semester är lika viktigt för oss som har diabetes som för alla andra. Vi har kanske ett ännu större behov av rutiner och fasta måltider än andra. Men när det gäller kropp och själ är vårt behov av semester och avkoppling lika stort som för alla andra. Det betyder väl egentligen bara att vi är som folk är mest, och det är bra.

LÄS ÄVEN: Så gör du enklare bra val när du är på språng

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile