Livet och diabetes

Planering av ett bättre vinterhalvår

Publicerad för första gången: 25.12.22
Planering av ett bättre vinterhalvår Illustration foto: Getty images.

Både min fysiska och psykiska hälsa klarar kylan och mörkret dåligt, plötsligt sitter jag där i vintermörkret och känner att livet är hopplöst igen. Därför tror jag att det är ännu viktigare att planera för ett bättre vinterhalvår.

Varje år ser jag enormt mycket fram emot sommarsemestern, precis som de flesta andra norrmän. Vintern brukar vara lång i vårt kalla land, och de som har läst mina tidigare inlägg vet att jag inte hanterar vintern särskilt bra. Både min fysiska och psykiska hälsa klarar kyla och mörker dåligt, och jag känner mig därför alltid som en ny och bättre människa på sommaren när det är varmt och ljust ute.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Ibland har jag funderat på om jag egentligen borde flytta utomlands, men det är inte så lätt att förverkliga med den utbildning som jag har. Dessutom är jag på tok för familjekär och vill ha mina vänner omkring mig och jag skulle därför fått kämpa mycket med saknad. Det här är så klart i-landsproblem, men det går inte att förneka att vintern i Norge är lång och svår, och vi är nog därför många som trivs bättre på sommaren.

LÄS ÄVEN: Ångest och depression gjorde att jag inte fick kontroll över min diabetes

Sämre hälsa under pandemin

Det har nog varit extra tufft för många under pandemin, eftersom det inte har varit möjligt att resa till varmare breddgrader på vintern. Många äldre och personer med reumatiska sjukdomar behöver åka utomlands för att hålla sin sjukdom i schack på vintern, och de var nog väldigt glada när gränserna öppnades i vintras.

Jag har bara åkt till varmare breddgrader en gång på vintern, och jag märkte att min kropp mådde väldigt bra av det. Såväl mitt psykiska som mitt fysiska välbefinnande blev bättre. Jag var inte lika stel, hade mycket energi och ville hitta på saker på semestern. Min vardag på vintern består ofta av att arbeta långa timmar, äta middag och kollapsa framför TV:n innan läggdags. Det är inte ett bra liv och det är heller inte bra för diabetesen. Det är nödvändigt att hålla sig i bra form och vara fysiskt aktiv, och det har jag stora planer på att förverkliga under hösten.

LÄS ÄVEN: Känner du samhörighet med andra som har diabetes?

Accu-Chek Instant

D-vitaminbrist spelar faktiskt in

För flera år sedan konstaterades att jag hade D-vitaminbrist, och det förklarade delvis varför jag kände mig så orkeslös på vintern. Jag tar därför D-vitamintillskott och upplever att det hjälper mycket, men det räcker tyvärr inte för att jag ska lyckas ta mig ur vinterdvalan jag ofta hamnar i.

Det kan finnas andra orsaker till min orkeslöshet på vintern, men jag har inte lyckats komma fram till vilka de är. Därför tänker jag i år vara noga med att planera för trevligt umgänge med vänner och familj, planera för fysisk aktivitet och helt enkelt prioritera mig själv och min hälsa. Det är lätt att säga när solen skiner utanför och minusgraderna ligger flera månader framåt i tiden, men tiden går snabbt och plötsligt sitter jag där i vintermörkret och känner att livet är hopplöst igen. Det är jag inte intresserad av, och jag hoppas därför att vintern 2022/2023 kan bli mer lustbetonad.

LÄS ÄVEN: Det hårda jobbet bakom ett perfekt långtidsblodsocker

Inga restriktioner i år (hoppas vi)

Till att börja med har vi nedstängningar av samhället bakom oss, och förhoppningsvis slipper vi uppleva att landet stängs ner igen. Bara en sådan sak får mig på bättre humör och det innebär att det faktiskt går att planera trevliga saker framöver.

Jag ska åka till Oslo för att gå på stand-up och äta med väninnor, på en stor konsert i Oslo Spektrum, på hytteturer med familjen och flytta in i ett nytt hem i oktober. Jag älskar jul, och i min familj börjar vi julpynta redan i mitten av november. När det är julpyntat är det bara att låta lugnet infinna sig och se fram emot julfirande i stugan i fjällen. Mellan allt detta är det många timmar med jobb, och säkert en del övertid, och plötsligt är det januari.

Januari är synonymt med kyla och mörker för min del, och då är det viktigt att försöka samla energi och vara positiv. Både för mitt psykiska välbefinnande och min diabetes. Min diabetes känns aldrig bra om jag inte mår bra psykiskt, och därför kan vintern vara extra tuff.

LÄS ÄVEN: De tio vanligasta frågorna jag får om diabetes typ 1

Trevliga planer ger något att se fram emot

Det betyder att det är viktigt för mig att planera för trevligt socialt umgänge och fysisk aktivitet. I mitt hem har jag planer på att skapa ett litet gym i förrådet, och där kommer jag förhoppningsvis få plats med ett antal apparater som kan ge en positiv hälsovinst. Då har jag inte längre någon ursäkt för att inte träna, och jag hoppas att det kan bidra positivt.

Det är mycket lättare att hantera diabetesen när det är varmare ute och under sommarmånaderna. Det finns förmodligen många orsaker till detta, men de viktigaste har en känd positiv effekt på diabetes, det är mindre stress i vardagen, det händer mycket trevliga saker, det är lättare att umgås med vänner och familj, maten jag äter är lättare och det äts mindre godis på sommaren. Jag äter ganska mycket glas, men sällan något utöver det, och det bidrar så klart till att jag kan hålla vikten.

Prioritera dig själv

Jag fruktar just nu vintern, men jag hoppas att den blir mildare i år än tidigare år. Den enda som kan göra något åt det är jag, och därför hoppas jag att bra planering i förväg kan göra att månaderna med kyla och mörker känns lite lättare.

LÄS ÄVEN: Inte ovanlig att man upplever stigmatisering på grund av diabetes

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare