Stories och livet

Ensam för första gången i livet

Publicerad för första gången: 01.01.23
Ensam för första gången i livet, kvinna flyttar inn Illustration foto: Getty images.

Äntligen vuxen. Det är konstigt: 19 år hemma hos mina föräldrar – 20 år tillsammans med exet – och nu bor jag själv för första gången och har barnen hos mig halva tiden. Inte nog med att jag måste fatta alla beslut själv, utan jag måste faktiskt ta hand om mig själv så gott jag kan. Jag tänker på min diabetes.

Efter att ha haft diabetes typ 1 i 31 år vet jag hur sjukdomen fungerar. Men den har trots det en tendens att svänga åt ett helt annat håll än vad man tror. Diabetes ÄR inte förutsägbart om någon tror det. Det räcker inte att äta rätt och sätta insulin.

Accu-Chek Mobile

Den mentala påfrestningen som uppbrottet med exet och själva flytten gjorde att mitt blodsocker betedde sig konstigt. Det vill säga – det var stabilt. Nästan normalt, med undantag för några obegripliga toppar (i mitt fall förklaras de av psykisk stress). Men varför blodsockret höll sig stabilt mellan 5 och 7,9 vissa dagar vete gudarna. Det är inte vardagsmat för mig.

LÄS ÄVEN: Det hårda jobbet bakom ett perfekt långtidsblodsocker

Ensam hemma med känning

Nu när saker och ting har börjat landa lite – efter att jag har bott själv i lite mer än en månad, är det andra saker än elpriserna jag oroar mig för. Som den där fredagen jag skulle vara på jobbet 10.45 och vaknade i en pöl av svett med ett blodsocker på 2,2 när klockan var exakt 10.45. Eller fredagen efter, när exet bankade på dörren 09.20 och låste upp dörren med barnens nyckel, eftersom mitt jobb hade efterlyst mig och ringt honom när de inte fick tag i mig. Jag skulle ha varit på jobbet 08.30 – och jag är aldrig sen om det inte händer något. Känslan när jag kom i tid till jobbet den tredje fredagen utan att ha låga blodsockervärden var: kors i taket!

Bara för att nämna det, jag HAR kontinuerlig blodsockermätare, men jag har haft den i så många år nu att jag helt enkelt inte hör ljuden längre. Den börjar varna mig när värdet är 4,2 – vilket är relativt högt. Men om jag sover hamnar jag ofta i ett ”känningsrus” där hörseln uppenbarligen inte fungerar. Det finns möjligheter för andra att följa mitt blodsocker, men följar-appen utvecklas inte direkt i rasande fart, och de som vill och kan följa har därför för nya telefoner för att allt ska fungera bra.

LÄS ÄVEN: Så känns högt blodsocker för mig

Accu-Chek Mobile

Ny insulinpump och kontinuerlig mätare

Efter noga övervägande (och viss övertalning från världens bästa diabetesläkare) har jag gått med på att bli hälften cyborg. Jag har fått en ny insulinpump och kontinuerlig mätare. De kommunicerar tydligen med varandra, och efter några veckor (eller månader?) med anpassningar ska pumpen stoppa tillförseln vid lågt blodsocker och ge mer insulin när blodsockret stiger.

Det ska bli spännande att se hur detta kommer att bli i praktiken. Inte minst eftersom jag efter 9 år med patchpump nu går tillbaka ett par steg och får slang igen….

LÄS ÄVEN: ”Jag önskar att du inte hade diabetes, mamma!”

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig