Stories och livet

Så gör du enklare bra val när du är på språng

Publicerad för första gången: 10.10.22
Kvinna äter äpple - bra val när du är på språng Illustration foto: Getty images.

När du är hemifrån och blodsockret blir för lågt är det lätt hänt att du gör dåliga val. Här är mina bästa tips för att undvika att gå i fällan.

Att leva med diabetes kräver en del extra planering, bra, inarbetade rutiner och genomtänkta val.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Min diabetes mår bäst i en vardag som är förutsägbar och med minsta möjliga stress. Utöver det är det viktigt att jag äter regelbundet och hälsosamt.

På jobbet eller i skolan har jag alltid med mig en lunchlåda, men mer sällan när jag är på språng. Nedan delar jag med mig av mina bästa tips på hur du kan göra bra val när du är på språng.

Börja dagen med att äta frukost

När jag ska iväg på något, vare sig om jag ska uträtta ärenden, träffa en väninna eller ska ut och resa, har jag ofta ätit frukost hemma först.

Det är viktigt för mig att jag får en lugn start på dagen. Det gör att jag har tid på mig att mäta blodsockret i lugn och ro och kan sätta dagens första insulindos. Jag äter ofta samma saker till frukost, vilket gör att jag vet hur mycket insulin jag behöver.

Förutsägbarhet och kontinuitet är viktiga ledord för att jag ska ha ett stabilt blodsocker.

Accu-Chek Mobile

LÄS ÄVEN: Den gången jag inte lyckades få ner mitt blodsocker

Ät innan du får känning

Jag äter var tredje till var fjärde timme om inte blodsockret kräver något annat. Jag försöker så gott jag kan att äta innan blodsockret sjunker för lågt. Det beror på att jag blir mer okritisk till de val jag gör när blodsockret är lågt. Risken med det är att jag väljer choklad eller godis istället för mat.

Om jag känner att det är dags att äta, antingen för att jag är hungrig eller på grund av blodsockret, pausar jag det jag håller på med. Mat är bränsle för kroppen, och för oss med diabetes är det om möjligt ännu viktigare. Gör bra val och ät innan det är för sent!

Om jag är ute och det närmar sig lunchtid, väljer jag ofta att köpa något där jag är. Jag vill inte riskera att få en känning på vägen hem eftersom jag ofta kör bil.

Ute finns det fler frestelser och inte minst fler valmöjligheter än hemma. Jag har därför några enkla regler som jag följer när jag är på språng.

LÄS ÄVEN: Diabetesavfall: Är min sjukdom ett miljösvin?

1. Bestäm dig innan du handlar

Det första jag gör när jag känner att det är dags att äta är att bestämma mig för vad jag ska handla. Om jag går in i butiken eller ett café/en restaurang utan att veta vad jag ska ha, är det lätt att göra ett dåligt val.

Om jag handlar i butik blir det ofta en yoghurt och en frukt. Eventuellt med lite nötter. Detta för att det är mat som det är enkelt att äta och mat som min kropp är van vid.

LÄS ÄVEN: De tio vanligaste frågorna jag får om diabetes typ 1

2. Köp mat som du vet hur många kolhydrater den innehåller

Jag använder boluskalkylatorn på min insulinpump och jag behöver därför räkna antalet kolhydrater. Det innebär också att jag vill köpa mat som jag vet hur många kolhydrater den innehåller.

Frukt är då väldigt bra eftersom det är en portion och jag inte behöver veta hur många gram den är på. Mat som är paketerad går också bra eftersom näringsinnehållet deklareras på förpackningen.

Om det är livsmedel som jag inte vet hur många kolhydrater de innehåller, söker jag på livsmedlet i appen ”Kolhydrater och insulin”. Om jag inte hittar det där heller, försöker jag att välja något annat.

LÄS ÄVEN: På dåliga dagar är det viktigt att komma ihåg de bra dagarna

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant