Livet och diabetes

Vågar jag lita på den nya tekniken?

Publicerad för första gången: 30.10.22
Vågar jag lita på den nya tekniken? Foto: Getty Images

Det finns inget jag önskar mig mer än teknik som underlättar min vardag med diabetes. Vågar jag lita på den nya tekniken som kommer fram?

Jag känner mig på många sätt lite gammaldags när det gäller hur jag behandlar min diabetes. Inte lika gammaldags som ”skräckhistorierna” som vi har hört om med behandlingsmetoderna som användes för inte mer än 20-30 år sedan. När tillgången till insulin och frekventa blodsockermätningar var minimala. Sprutnålarna var långa och maten måst hela tiden mätas och vägas.

Accu-Chek Instant

Utöver att många livsmedel inte var möjliga att konsumera för någon med diabetes. Däremot gillar jag det jag har fått lära mig under mina år med diabetes. Jag klamrar mig fast vid insulinpennorna som jag fick första gången då för 10 år sedan när jag diagnostiserades med sjukdomen. Samtidigt som jag gillar blodsockermätningar genom det traditionella sticket i fingret.

Försökt med pump

Det här inlägget och mina erfarenheter kan på många sätt framstå som en enda stor paradox. Min största önskan är att få uppleva att forskarna hittar ett botemedel mot diabetes, så att både jag och andra som har sjukdomen och de som diagnostiseras med sjukdomen i framtiden slipper leva med den.

Trots detta skrev jag att jag känner mig relativt gammaldags när det gäller att hantera min egen sjukdom. Jag vågar på ett sätt aldrig testa något nytt eller använda de verktyg som finns för att underlätta vardagen med diabetes.

Ett av de mest kända hjälpmedlen som har kommit längst i förenklingen är insulinpumpen. Jag provade själv att använda en insulinpump under några månader 2013. Då hade jag haft sjukdomen i lite över ett år. Jag vet mycket väl att mycket har hänt på dessa sju år både när det gäller pumpens storlek med tanke på platsen den tar på kroppen och att det har kommit ett antal slanglösa varianter.

LÄS ÄVEN: Det hårda jobbet bakom ett perfekt långtidsblodsocker

Accu-Chek Mobile


Insulinpump

Trots det förstod jag mig aldrig riktigt på det där med insulinpumpar. För det första, kunde den inte kopplas från kroppen i mer än 2 timmar. Något som blev problematiskt när jag skulle träna och jag hade ett antal pass som var längre än så. Många utövar nog idrotter där man kan träna med insulinpumpen kopplad till kroppen. Men med tanke på att jag höll på med en kontaktsport var det inte möjligt. Samtidigt fick jag aldrig kläm på att insulinpumpen bara tillförde snabbverkande insulin.

Jag hade mycket problem med återkommande högt blodsocker under den period då jag testade insulinpump. Och det var tydligt att min kropp saknade effekten av långtidsverkande insulin i kombination med snabbverkande insulin i samband med måltiderna. Dessutom tyckte jag att pumpen var i vägen. Jag hittade liksom aldrig någon bra plats att ha den och jag gillade absolut inte att stoppa ner den i fickan. Jag tyckte den var stor och tung och att slangen bara var i vägen. Det slutade med att jag kopplade från den och gick tillbaka till mina insulinpennor efter en kort tid.

Artificiell bukspottkörtel eller transplantation

Jag har läst lite om forskningen som görs på att försöka utveckla en artificiell bukspottkörtel som kan tillföra kroppen insulin automatiskt efter behov. Utan att veta så mycket om resultaten så räknar jag med att man inte har lyckats hundra procent ännu, eftersom produkten inte finns på marknaden.

I anslutning till detta har jag även läst om en del som får en ny bukspottkörtel intransplanterad. Men jag har också förstått att denna metod bara fungerar ett tag. Och risken är stor att kroppen kommer att försöka stöta bort den främmande vävnaden och förstöra den nya bukspottkörteln. Det gör att man är tillbaka på ruta ett igen. Själva operationen är förmodligen också ganska komplicerad. Något som förklarar varför denna behandlingsmetod är så pass sällsynt som den är.

Om jag hade blivit erbjudande att testa något av detta, tror jag inte att jag hade vågat hoppa på tåget. Trots att det kanske kunde ha gjort mitt liv med diabetes mycket enklare och till och med kunde inneburit att jag inte hade behövt tänka mer på sjukdomen, är jag väldigt tveksam till att ge mig ut i det okända, som känns otryggt när det gäller egenvården.

LÄS ÄVEN: Så känns lågt blodsocker för mig

Skanning av blodsockret

Jag tycker att ny diabetesteknik är vansinnigt spännande. Men jag tror att anledningen till att jag är så skeptisk är att jag tyvärr har dåliga erfarenheter av de nya hjälpmedel som jag har testat. Förutom ovannämnda erfarenheter av att använda insulinpump har jag även testat skanning av blodsockret med hjälp av ett chipp som sitter fast på armen.

Målet med denna typ av blodsockermätning var att slippa sticka sig i fingret, något som jag definitivt hade kunnat tänka mig. Mina fingertoppar är helt sönderstuckna och ser hemska ut. Resultatet av utprovningen av denna typ av blodsockermätningar var dessvärre också negativt för mig.

Skanningen var mycket oprecis och visade alltid 2-3 mmol/l högre blodsocker än vad fingersticken visade. Jag mätte med båda metoderna för att jämföra och min tveksamhet nådde nya höjder när jag hade kände att jag hade en kraftig känning på gång. Jag stack mig i fingret och mätte låga 2, vilket jag också misstänkte. Skanningen däremot visade ett normalt blodsocker på cirka 6, vilket hade kunnat leda till en mycket allvarlig situation. Det gjorde att jag återigen tappade tron på konceptet.

Har hänt mycket

När det gäller skanning av blodsockret vet jag också att det har hänt en hel del de senaste åren. Här måste jag ärligt erkänna och säga att jag inte längre är uppdaterad. Jag vet inte längre vad som erbjuds på marknaden, vad man kan få ersättning för på ett vanligt blått recept eller om man måste ha insulinpump för att kunna mäta blodsockret på detta sätt. Här hade det varit kul att höra andras erfarenheter. Är du lika skeptisk till ny teknik som jag, samtidigt som du egentligen välkomna den? Vilka hjälpmedel har du testat/använder du dig eventuellt av dagligen?

LÄS ÄVEN: Till dig som har barn med diabetes: Du borde vara stolt!

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant