Livet och diabetes

Så känns lågt blodsocker för mig

Publicerad för första gången: 19.09.22
Kvinna med lågt blodsocker Illustration foto: Getty images.

Jag får ofta frågan vad som är värst, att ha högt eller lågt blodsocker? Det korta svaret är att båda kan resultera i en allvarlig situation, och inget av dem är särskilt behagligt. Men vilka är då symtomen på lågt blodsocker och hur känns det när jag har det?

När har man egentligen lågt blodsocker? Vad man upplever som för lågt, det vill säga att man har en så kallad känning, kommer att variera något.

Accu-Chek Instant

Det norska diabetesförbundet skriver att de flesta kommer att känna obehag och få känning när blodsockret är under 3.5 mmol/l, och lågt blodsocker definieras som blodsockervärden under 4 mmol/l. Det stämmer in bra på mig. 

LÄS ÄVEN: De tio vanligaste frågorna jag får om diabetes typ 1

Hur man upplever att få en känning varierar

Hur en känning upplevs kommer också att variera från person till person. Vissa diabetiker få heller inga känningssymtom.

Hittills har jag som tur är bara haft ett par känningar som har varit så allvarliga att jag har behövt hjälp.

Om det är något jag är glad över så är det att jag har tydliga känningssymtom och att mina känningar sällan är allvarliga. Jag får snarare det som kallas ”lätta” och ”måttliga” känningar.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

LÄS ÄVEN: På dåliga dagar är det viktigt att komma ihåg de bra dagarna

Symtom på lågt blodsocker

Diabetesförbundet anger följande symtom för lätta till måttliga känningar:

  • koncentrationssvårigheter
  • blekhet
  • darrningar/skakningar
  • svettning
  • domningar/stickningar i läppar/tunga
  • hjärtklappning, huvudvärk
  • hunger/törst
  • förändrat beteende
  • illamående

Koncentrationssvårigheter, svettningar och hunger är symtom som jag kan relatera till. Men jag upplever ofta också en slags yrsel – att det flimrar för ögonen och att benen känns som gelé. Jag får också svårt att prata och känner mig trött.

När jag var yngre och fick en känning var mitt kodord alltid att jag kände mig svimmel. Det var så jag upplevde det.

Om jag vaknar på natten med en känning är jag väldigt ofta svett eller känner mig klibbig, det snurrar i huvudet och jag känner i det närmaste en desperation över att stoppa i mig något. Det beror på att jag ofta vaknar för att blodsockret har nått en kritiskt låg nivå.

LÄS ÄVEN: Det hårda jobbet bakom ett perfekt långtidsblodsocker

Svårt att reglera matintaget

När jag har lågt blodsocker i vardagen tycker jag att det är lite lättare att hantera det med hjälp av matintaget. Men om jag får en lite allvarligare känning blir hungerkänslorna också betydligt starkare och det kan lätt göra att jag äter väldigt mycket.

Jag tycker att det är svårt att sluta äta innan jag känner att blodsockret börjar stiga igen, och det tar ofta ett tag. 

Hur känns det för dig när du får lagt blodsocker?

Källor: Diabetes.no

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant