Livet och diabetes

Smarta val jag gör för stabilare blodsocker

Publicerad för första gången: 12.11.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Smarta val jag gör för stabilare blodsocker Foto: Getty Images

I vardagen finns det många val att göra för oss som har diabetes. Vi måste hela tiden tänka på vad vi äter i förhållande till hur mycket insulin vi ska sätta. Jag har bytt ut några matvaror som jag vet ger mig ett problematiskt blodsocker.

Squash istället för pasta

Vanlig pasta slutade jag med för flera år sedan. Nu finns det många alternativ på marknaden som är mer blodsockervänliga. Till exempel pasta gjord på linser och bönor. Jag använder dessa ibland, men använder mestadels squash som ersättning för pasta.

Accu-Chek Mobile

Jag har ett köksredskap, spiralizer som gör tunna fina remsor av squashen. Det smakar så klart inte som pasta, men konsistensen och formen är liknande. Jag äter den både rå och stekt tillsammans med såser och grönsaker. Hälsosamt, gott och mycket blodsockervänligt. Squash innehåller endast 0,3 gram kolhydrater per 100 gram.

“Baconchips” istället för potatischips

Chips är något av det svåraste att hitta att ge rätt insulindos till. Jag kan äta några stycken och det går bra. Men äter jag mer blir det snabbt svårt att beräkna rätt dos. Istället för chips har jag gått över till baconchips gjord på grissvål. Det finns olika märken på marknaden och de flesta livsmedelsbutiker har en eller två sorter. Jag tycker att det är ett bra alternativ till potatischips och det innehåller så att säga inte kolhydrater.

LÄS MER: Brutit en ny barriär med öppenhet om diabetes

Linsbröd istället för vanligt bröd

Bröd gjort på vetemjöl har jag inte ätit på år och dar. Jag följde under en längre tid en low carb-diet och skippade i samband med det allt bröd. I år har jag experimenterat med att göra bröd på råa linser. Det har fungerat riktigt bra och nu äter jag bröd när jag känner för det.

Sockerfria drycker

Jag dricker nästan aldrig drycker som innehåller kolhydrater. Bara om jag får känning. Dessbättre finns det många bra alternativ till drycker som är sockerfria, både läsk, saft och alkoholhaltiga drycker. När det gäller alkohol dricker jag mest naturvin som har minimalt med socker och sockerfri cider. Jag älskar läsk och dricker även mycket mineralvatten. Om jag dricker något med mycket socker i, är det svårt att reglera blodsockret och att veta hur mycket insulin jag ska ta.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

LÄS ÄVEN: Vad äter jag när jag har lågt blodsocker?

Bär och frukt med lite kolhydrater

Det är många frukter jag inte äter. Banan och vindruvor innehåller mycket kolhydrater och det försöker jag undvika. Men det finns som tur är god frukt som innehåller mindre kolhydrater. Mina favoriter är hallon och galiamelon. Båda går att få tag i året runt och smakar bra både färska och frysta i en smoothie. Jag äter också en del blåbär, grapefrukt och äpple.

Har du några smarta tips på varor man kan byta ut för ett stabilare blodsocker?

LÄS ÄVEN: För att du har diabetes…

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant