Livet och diabetes Träning och hälsa

Reaktioner efter kraftiga känningar

Publicerad för första gången: 27.02.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Reaktioner efter kraftiga känningar Foto: Getty Images

För oss med insulinberoende diabetestyp är det praktiskt taget omöjligt att inte få känningar då och då.

Vissa är bra på att lyssna på kroppens tidiga signaler och registrerar varningssignalerna innan anfallen av lågt blodsocker både blir långa och kraftiga. Andra kan ha svårt att känna symptom på känning. Det kan både leda till en rad farliga situationer, men även fysiskt obehag timmarna efteråt. Själv känner jag väldigt tydligt när blodsockret är på väg att bli lågt. Men jag tillhör trots det kategorin som upplever mycket ”smärta” efter en kraftig känning.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Fysiska reaktioner

Jag har tidigare skrivit om vilka fysiska obehag jag känner när blodsockret är för högt. Speciellt i samband med fysisk aktivitet är detta något som jag har ont av och som påverkar både prestationsförmågan och dagsformen vid till exempel träning.

Man skulle kanske tro att detta är en typ av obehag som sitter i längre än det man kan känna i samband med att man får en känning. Särskilt med tanke på att det nästan alltid tar kortare tid att öka blodsockret än att sänka det på ett säkert sätt. Under åren med diabetes har jag däremot fått uppleva vilka reaktioner som lågt blodsocker kan medföra flera timmar efteråt. Även om jag snabbt får kontroll över känningen och kommer tillbaka till stabila nivåer.

”Vardagssmärta”

De fysiska reaktionerna jag får brukar sällan dröja särskilt länge. Och de kan faktiskt hålla i sig så länge som hela dagen. Eller tills jag ska sova efter att ha fått ett kraftigt anfall av lågt blodsocker. Det första jag brukar känna är extrem trötthet när blodsockret börjar stiga till normala nivåer igen. Det enda jag vill göra är typ att lägga mig ner och ta mig en tupplur. Eller bara falla i djup sömn och sova till nästa dag.

Tyvärr fungerar det sällan med allt som måste göras i vardagen. Därför måste jag kämpa emot när ögonlocken börjar kännas tunga och en kropp som börjar stängas av. Detta eftersom jag har saker som måste göras. Att vara trött när man inte har möjlighet att sova är faktiskt något av det jobbigaste jag kan uppleva när det gäller ”vardagssmärta”.

LÄS ÄVEN: Fyra tips för att ta tilbaka makten över din kropp

Accu-Chek Instant

Huvudvärk och yrsel

Som om inte trötthet och en kraftig känning är illa nog i sig finns det flera andra reaktioner jag brukar få efteråt. Det vanligaste symptomet, och något jag tror att många känner igen sig i, är huvudvärk. Utan att ha någon exakt medicinsk förklaring till varför huvudvärken kommer, föreställer jag mig att det har att göra med att hjärnan också behöver tillföras glukos. Något som inte sker när blodsockret är lågt.

Parallellt med huvudvärken känner jag också ofta yrsel. Det känns ofta som att jag är full. Speciellt med tanke på att balansen också kan bli sämre. Utöver detta blir jag också extremt kall. Oavsett om känningen inträffar en varm sommardag. Kanske beror det på att jag svettas väldigt mycket när blodsockret blir lågt. Och att kroppen därför reagerar med en låg temperatur timmarna efteråt. Hur som helst är det som du helst vill göra i en sådan situation att lägga dig med en filt runt dig tills du somnar. Det finns nästan ingen bättre känsla när man får de många reaktionerna på lågt blodsocker än att kunna lägga sig och koppla av efter en sådan holmgång. Ibland kan hela processen kännas som att man har hög feber.

Starkare reaktioner ju längre det går mellan känningarna

Det är några år sedan nu som jag märkte att kroppens insulinproduktion inte längre fungerade. Och regleringen av blodsockret blev mycket svårare och mer komplicerad. Under åren med egenproduktion av insulin hade jag en mycket låg HbA1c och hade också ofta känningar. Det intressanta är att även om känningarna var mycket kraftiga på den tiden så är det först de senaste åren som jag har upplevt ovannämnda fysiska obehag i efterdyningarna av anfall med lågt blodsocker.

Jag har helt enkelt börjat få starkare reaktioner efter en känning ju mer sällan som jag har kraftiga känningar. Varför det känns så är svårt att svara på. Men jag har i alla fall lärt mig att kroppen är extremt bra på att anpassa sig. Det kan tänkas att kroppen är så pass van vid lågt blodsocker en period att den inte svarade med mycket obehag efteråt. Oavsett vilket är det svårt att säga vad som är värst.

Är det att ofta ha känningar som går över inom några minuter, eller är det att ha kraftiga känningar väldigt sällan, men att då känna sig som ett spöke med allt vad det innebär flera timmar efteråt? Just det dilemmat kan jag inte välja mellan. Men att leva ett liv med diabetes där man har känningar ibland utan speciellt många fysiska reaktioner efteråt skulle helt klart vara att föredra.

LÄS ÄVEN: 5 bra tips för ett stabilare blodsocker

Extra utmaningar

Att ha lågt blodsocker, vilket är något som kan vara smärtsamt i sig, är alltså inte det enda som vi med insulinberoende diabetes måste kämpa oss igenom. Obehagliga reaktioner flera timmar efteråt kan också vara utmaningar man måste ta hänsyn när man tittar på livet med diabetes som helhet. Jag tror att det är en bra idé att vara medveten om att man inte fungerar helt optimalt timmarna efter ett blodsockerfall. Därför kan det vara bra att sänka sin ambitionsnivå något för resten av dagen. Oavsett vilka uppgifter man har framför sig. Detta är extra utmaningar som vi som har diabetes bara måste acceptera att vi har. Jämfört med en ”vanlig, frisk” människa.

Jag tror inte att jag är den enda som reagerar på känningar utöver det obehag som lågt blodsocker innebär i sig. Vilka fysiska obehag brukar du uppleva efter en känning?

LÄS ÄVEN: En hektisk vardag med diabetes

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig