Livet och diabetes

Köp och försäljning påverkar blodsockret

Publicerad för första gången: 28.08.22
Köp och försäljning påverkar blodsockret Foto: Getty Images

De senaste månaderna har jag köpt lägenhet och gjort huset klart för försäljning. Det har påverkat blodsockret.  

De senaste månaderna har varit intensiva för mig. Före jul bestämde vi oss för att sälja huset, och efter det har mycket tid gått till förberedelser inför försäljningen och till att gå på visningar för att hitta ett nytt hem. Jag känner av en inre stress och oro och har också lagt mycket energi på att fixa till huset inför visningen. Ibland har det varit svårt att hantera och reglera blodsockret.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Oförutsägbart

När man har mycket att göra är ett instabilt blodsocker inte något man behöver. Inte nog med att man har en massa saker som behöver fixas och ordnas och bekymrar sig över köp och försäljning. Diabetesen tar aldrig ledigt. Den måste behandlas precis som tidigare, även om du har mindre tid. De här månaderna blodsockret åkt jojo mycket, och jag är övertygad om att det är stressen och det höga tempot som påverkar det. Jag försöker att hålla fast vid bra rutiner när det gäller träning, mat och sömn. Men det är inte alla dagar som det hjälper.

LÄS ÄVEN: Besvärligt långtidsblodsocker

Inre oro

Jag har märkt att inre oro och stress kan påverka blodsockret minst lika mycket som fysisk stress. Jag får högre puls och mitt blodsocker blir mer instabilt. Jag har pratat med andra som har diabetes som säger att de kämpar rejält med att få ner blodsockret när de känner en inre oro. För min del kan blodsockret sticka iväg i båda riktningarna och det är helt omöjligt att förutspå. Därför är det viktigt att mäta noggrant under sådana perioder. Trots det kan det vara svårt att sänka eller höja blodsockret. Och mina tankar kan jag inte stänga av. I perioder som dessa är jag mycket krävande, och det har varit en hel av dem de senaste månaderna. Följden blir att jag tvingas ta det lugnt, ställa in planer och ”arbeta” med blodsockret 100 %.

LÄS ÄVEN: Den gången jag inte lyckades få ner mitt blodsocker

Fysisk stress

Vi har fixat till huset för visning och försäljning och det har varit RIKTIGT mycket att göra. Hela huset har slipats, ytskikten inne har målats och inte minst har vi storstädat. Vi har hållit på nästan varje helg sedan jul fram till visningen som var i maj. Jag tror att jag har slagit nytt rekord i antal gånger som mitt blodsocker har varit lågt under den här perioden. Både natt och dag. Jag gillar att vara aktiv, men fysiskt arbete som att mål har påverkat mitt blodsocker något enormt. Ofta har jag ätit tre gånger per natt, något som påverkar nattsömnen och energinivån dagen efter.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Blickar framåt

I sommar ska jag flytta och renovera min nya lägenhet. Det kommer att bli tufft, men det blir bra när jag är klar med allt jag har tänkt göra. Jag vet att det blir en utmanande sommar även för blodsockret, men nu känner jag att jag har bra erfarenhet eftersom det har varit oförutsägbart hela året. Jag är inte rädd, utan hoppas bara att jag kommer att ha energi nog så att jag får gjort allt jag vill. Under vissa perioder måste vi som har diabetes stå ut med att saker och ting är oförutsägbara. Det är en del av sjukdomen.

LÄS ÄVEN: På dåliga dagar är det viktigt att komma ihåg de bra dagarna

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant