Livet och diabetes Stories och livet

Den gången jag inte lyckades få ner mitt blodsocker

Publicerad för första gången: 13.03.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Den gången jag inte lyckades få ner mitt blodsocker Foto: Getty Images


Jag har behövt medicinsk behandling det senaste året (utöver det gamla goda insulinet). Utan att gå in på detaljer var det något som i hög grad påverkade blodsockret. Jag har aldrig haft så svårt att kontrollera blodsockret som under den här behandlingen, och vill därför dela med mig av mina erfarenheter till dig.

Medicinen jag fick gjorde att blodsockret betedde sig på ett väldigt otypiskt sätt. Jag har aldrig varit med om något liknande förut, skyhöga blodsockervärden utan att jag hade ätit, och som jag inte lyckades få ner igen utan var tvungen att sätta höga doser insulin. Ibland var jag tvungen att sätta nästan dubbelt så mycket mot vad jag brukar göra till samma mängd mat.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Läskigt

Det är både otäckt och svårt att anpassa sig när dosförändringarna blir så våldsamma, särskilt mentalt. Jag tyckte att det var väldigt obehagligt att behöva mångdubbla insulinmängden utan att veta exakt hur mycket man egentligen behöver, eftersom allt är ”nytt”. Det var kort sagt svårt att våga sätta tillräckligt mycket insulin. Eftersom doserna som jag var tvungen att sätta då var doser som normalt skulle vara dödliga för mig, eller i bästa fall ge mig en mycket allvarlig känning.  Att sätta nästan 10 enheter i samband med en måltid där jag normalt skulle ha satt 1-2 enheter var riktigt läskigt.

LÄS ÄVEN: Fyra tips att ta tillbaka makten över din kropp

Återfå kontrollen

Jag hittade ett sätt att hantera det på som visade sig fungera ganska bra. Jag satte aldrig hela bolusdosen på en gång, utan gradvis eftersom jag såg hur blodsockret reagerade. Samtidigt kontrollera jag blodsockret oftare än någonsin tidigare. Jag skulle säga merparten av minuterna varje timme (utom på natten). Det löste sig så småningom, och efter några dagar kände jag att jag hade återfått kontroll, i varje fall till viss del. Det blev aldrig helt naturligt för mig att sätta så stora doser. Men när jag förstod att det var så mycket jag behövde blev det enklare för varje dag som gick.

Jag var sjukskriven under den här perioden, och jag tror inte att hade fixat det om jag inte hade varit det. Blodsockret krävde verkligen 100 % fokus av mig, och det hade jag inte kunnat kombinera med mitt arbete som djurskötare. När jag var klar med behandlingen betedde sig blodsockret dessbättre som vanligt igen.

LÄS ÄVEN: På dåliga dagar är det viktigt att komma ihåg de bra dagarna

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Få hjälp

Behandling av onormalt högt blodsocker, oavsett om det är medicinska eller andra orsaker, är viktigt att hantera i samråd med en diabetessjuksköterska, allmänläkare eller annan sjukvårdspersonal. Jag hade kontakt med min diabetessjuksköterska i den här situationen och fick god hjälp av henne. Det som funkar för mig funkar inte nödvändigtvis för dig, men jag hoppas att min erfarenhet kan vara till hjälp.

LÄS MER: Senkomplikationer vid diabetes: Så minskar du risken

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant