Livet och diabetes

Konsekvenserna av en natt med högt blodsocker

Publicerad för första gången: 12.06.22
Konsekvenserna av en natt med högt blodsocker Foto: Getty Images

Den senaste tiden har mitt insulinbehov förändrats. Och det är speciellt kopplat till nätter med högt blodsocker.

Diabetes är en sjukdom som kan förändras med tiden. Många upplever förändringar i samband med puberteten, klimakteriet, graviditet och livskriser. Själv fick jag diabetes när jag var 30 och sjukdomen har varit ganska stabil hela tiden sedan dess. Men den senaste tiden har jag märkt av en förändring när det gäller mitt insulinbehov, speciellt kopplat till nätter med högt blodsocker.

Accu-Chek Instant

Djup sömn

Nätter med högt blodsocker är för min del lika med djup sömn. Jag sover väldigt tungt när mitt blodsocker är över 10, och jag sover faktiskt väldigt bra. Under perioder då jag sover dåligt, ser jag faktiskt till att ha ett högt blodsocker när jag går och lägger mig för att sova bra. Det är säkert inte helt OK, men jag gör det någon gång ibland bara.

Högt blodsocker

Problemet den senaste tiden är att jag blir väldigt insulinresistent dagen efter en natt med högt blodsocker. Jag behöver nästan dubbla dosen med insulin i samband med måltider. Vanligtvis sätter jag en lite högre dos, men måste korrigera efter någon timme med extra insulin. Så där är det minst ett dygn efter en natt med högt blodsocker. Jag måste tänka lite extra på vad jag äter och följa upp blodsockret noga. Tidigare fick högt blodsocker inte så stora konsekvenser för min del, men det är alltså något som har förändrats.

LÄS ÄVEN: Besvärligt långtidsblodsocker

Mer försiktig

Detta har också gjort att jag är mer försiktig både när det gäller aktivitet och mat dagarna efter att jag har haft högt blodsocker. Och nu vet jag vad jag ska göra de där dagarna, även om jag känner en viss osäkerhet inför att sätta så mycket mer insulin än jag brukar. De där dagarna ser jag till att jag inte planerar in för mycket aktiviteter. För då är risken för mycket högt eller mycket lågt blodsocker mycket större.

LÄS ÄVEN: Den gången jag inte lyckades få ner mitt blodsocker

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Träning

Dagen efter en natt med högt blodsocker känns det som en lätt baksmälla. Jag känner mig lite tung och håglös. Det gör att träningen också går tyngre sådana dagar. Jag tar ofta lite lugnare pass och ser till att lyssna på kroppen. Det finns ingen vits med att pressa sig för hårt. Då blir jag bara ännu tröttare och blodsockret protesterar. Hellre då att träningen inte påverkar blodsockret så mycket just de där dagarna. Normalt behöver jag sätta lite insulin när jag ska träna. Återigen: det är viktigt att lyssna på kroppen, på blodsockret och dagsformen. Jag brukar ändå se till att få tränat en del och göra aktiviteter, eftersom kroppen mår så bra av det.

Förändring

Jag vet att det kommer att komma fler förändringar av hur blodsockret reagerar både på dagsform, mat, träning och sjukdom. Det viktigaste för mig är i alla fall att ha en bra vardag med diabetes och ha koll på blodsockret och eventuella förändringar. Vi har tur som har bra metoder att kontrollera blodsockret på., med kontinuerliga blodsockermätare som enkelt mäter blodsockret hela tiden. Det är mitt viktigaste verktyg i vardagen med diabetes.

LÄS ÄVEN: Är diabetes och skiftarbete en dålig kombination?

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile