Stories och livet

Är diabetes och skiftarbete en dålig kombination?

Publicerad för första gången: 06.02.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Diabetes och skiftarbete. Undersköterska på jobbet Illustration foto: Getty images.

Är det något som diabetesen gillar så är det rutiner och förutsägbarhet. Många har därför berättat för mig att diabetes och skiftarbete inte är optimalt. Men är det verkligen en nackdel att arbeta skift när man har diabetes?

Jag slutade nyligen mitt jobb som lärare för att börja som miljöterapeut med skift. Om det var något jag aldrig skulle göra, så var det att börja jobba skift. Men livet förändras och jag ville prova något bytt. Jobbet jag ville göra innebar skiftarbete, så så fick det bli. Jag vet inte varför men många som jag har träffat har sagt att skiftarbete och diabetes är en dålig kombination.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Nu har jag arbetat på mitt nya jobb ett litet tag och har börjat få en känsla för det. Är det verkligen en nackdel att arbeta skift när man har diabetes?

Skiftarbete innebär mindre förutsägbarhet

Är det något som diabetesen gillar så är det rutiner och förutsägbarhet. I mitt lärarjobb började och slutade jag ungefär samma tid varje dag. Jag hade pauser på fasta tider och hittade en bra rutin med blodsockret. Jag gick upp och åt frukost ungefär samma tid varje dag. På jobbet började jag dagen med att undervisa och åt lite mellanmål efter det. Så var det en lektionstimme igen, och så lunch. Efter lektionerna åt jag ofta en yoghurt eller frukt, och så var det middag några timmar senare. Alla dagar såg nästan likadana ut med tanke på mina rutiner, och det var riktigt bra för mitt blodsocker.

Trots detta upplevde jag naturligtvis utmaningar när det gällde blodsockret. Jag har fått känning medan jag har haft lektion, och jag har ätit en müslibar medan jag stått och pratat inför en hel klass. Det har jag inte tyckt varit något problem eftersom jag är öppen med min sjukdom och snabbt känner om blodsockret börjar bli lågt så att jag hinner behandla det tidigt.

Men så plötsligt hade jag lämnat allt detta för att börja arbeta skift. Dag, kväll, helg och ibland arbetspass på 13 timmar. En faktor är dock viktig som förklaring till varför jag gick över till en tjänst med skiftarbete; jag arbetar inte natt. Det är nog de många tänker på när de hör ordet skiftarbete, att man måste jobba natt. I många tjänster är det så, men där jag jobbar finns det tack och separata nattskift. Jag förstår att det kanske inte är det enklaste att kombinera diabetes och nattarbete.

LÄS ÄVEN: En hektisk vardag med diabetes

Accu-Chek Mobile

Både fördelar och nackdelar

Jag tänker att det finns fördelar och nackdelar med mitt lärarjobb, och med mitt nya jobb. Fördelen med lärarjobbet var som jag tidigare har nämnt förutsägbarheten med arbetstiderna och hur min dag såg ut. Det fanns dock dagar med mycket stress och oförutsedda händelser.

Jag håller fortfarande på att försöka vänja mig vid att arbeta skift. Det känns ovant att börja jobba klockan 15 och vara klar klockan 22. Eller att ha ledig två dagar i rad för att sedan arbeta 13 timmar på helgerna. Som tur är har jag även vanliga skift på dagtid, då jag börjar klockan 07.30 och slutar 15. Skiftarbetet är väldigt varierande och jag tycker faktiskt att det är trevligt. Jag vet hur jag arbetar långt fram i tiden, eftersom skifttiderna sträcker sig över 12 veckor innan det börjar om från början. De dagar jag är ledig kan jag göra vad jag vill, och de dagar som jag jobbar sent kan jag ta det lugnt på morgonen och jag hinner träna innan jobbet. 

Utmaningen är att äta på regelbundna tider

Det som kanske har varit mest ovant med skiftarbetet är mina matrutiner. Jag är van vid att äta middag efter jobbet. Nu försöker jag hitta en bra rutin för mina middagar. Ska jag äta innan jobbet eller under arbetspasset? När jag jobbar långa skift måste jag naturligtvis ha med mig både lunch och middag, och något att äta mellan måltiderna. På det sena skiftet varierar det lite om jag äter innan eller under passet, och på dagskiftet blir det ju vanlig middag hemma.

Jag ser till att laga en ordentlig middag och ha med mig tillräckligt mycket och näringsrik mat. Hittills tycker jag att det har gått väldigt bra. Det är dessbättre inga problem att ta sig tid att äta, och jag har raster under arbetspasset. Jag upplever att det är mindre hektiskt än lärarjobbet, men oavsett hur upptagen jag är hittar jag en möjlighet att äta. Det är nog lite så jag fungerar eftersom jag lever med diabetes. Regelbundna måltider är viktigt för mig.

LÄS ÄVEN: Med diabetes på jobbresa – en utmaning

Diabetes och skiftarbete fungerar bra för mig

Min erfarenhet av diabetes och skiftarbete så här långt är att det inte är värre för min diabetes än att ha ett vanligt 8-16-jobb. Det enda negativa är att jag märker att det blir mer stillasittande i den tjänst som jag har nu.

Som lärare rörde jag på mig mycket och gick många steg under en arbetsdag. Här blir jag mer stillasittande, och därför är det viktigt att för mig att använda de dagar då jag är ledig eller jobbar kvällsskiftet att hinna med fysisk aktivitet.

LÄS ÄVEN: När känningsmaten går ut över tandhälsan

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare