Livet och diabetes

Fem tips när du ska äta på restaurang

Publicerad för första gången: 10.07.22
Fem tips när du ska äta på restaurang Foto: Getty Images

Jag gillar att äta ute. Speciellt nu när Norge har öppnat upp igen väljer jag ofta att njuta en måltid ute med familjen eller vänner. Jag har haft några dåliga erfarenheter när det gäller kombinationen att äta ute och blodsockret. Jag vill gärna ha lite koll på vad jag äter, även när jag är på en restaurang. Därför har jag några regler som jag ofta förhåller mig till så långt det går.

1. Läs igenom menyn i förväg

Om jag vet vad jag ska äta innan jag går ut, kollar jag alltid menyn i förväg om det går. Förutom att jag tar lång tid på mig för att bestämma mig, vill jag veta vad jag kan välja mellan som är gott och som samtidigt är bra för mitt blodsocker. Speciellt när jag ska äta lunch kan det ofta finnas brödmat på menyn. Jag äter inte bröd och ser helst att det serveras alternativ som inte påverkar blodsockret alltför mycket. Ofta går det bra.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

2. Fråga vad maten innehåller

Om jag är osäker på vad maten jag vill beställa innehåller, frågar jag alltid servitören. Jag har alltför ofta varit med om att maten har innehållit dolt socker eller dolda kolhydrater. Därför frågar jag ALLTID vad maten innehåller, även om det borde vara självklart sett till menyn.

LÄS ÄVEN: Fyra tips att ta tillbaka makten över din kropp

3. Be om mer grönsaker

Grönsaker och sallad är hälsosammare än bröd och till exempel pommes frites. På många ställen serveras potatis, ris och pasta till huvudrätten. Jag brukar alltid be om grönsaker och sallad istället. Och jag kan inte minnas att det har varit något problem oavsett var jag har ätit.

4. Köp dryck på flaska

Ett av mina värsta skräckscenarier är att köpa sockerfri läsk, men få socker med läsk. Jag vet att det har hänt många som har diabetes, och det kan få allvarliga konsekvenser. Därför är jag skeptisk till läsk från en kolsyremaskin och fördrar att få läsk på flaska eller en box där jag häller upp själv. När det gäller alkohol brukar jag be om vin med låg sockerhalt. Om servitören inte vet vad vinet innehåller, ber jag att få se vinlistan eller flaskan. Jag har några appar där kan snabbt kan få svar på sockerhalten.

LÄS ÄVEN: En hektisk vardag med diabetes

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

5. Be att få sås och dressing vid sidan av

Sås och dressing är för många ett måste när man äter ute. Jag frågar alltid vad såsen innehåller, och om jag svaret att den innehåller lite socker, då litar jag på det. Men oftast ber jag att få sås och dressing vid sidan av så att jag själv kan styra hur mycket jag ska ta. Jag känner direkt om såsen innehåller mycket socker eller honung och då är jag försiktigare.

LÄS ÄVEN: På dåliga dagar är det viktigt att komma ihåg de bra dagarna

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig