Livet och diabetes

Är det jag eller de tekniska hjälpmedlen som vet bäst?

Publicerad för första gången: 18.06.23
Läkare med telefon. Är det jag eller de tekniska hjälpmedlen som vet bäst? Illustration foto: Getty images.

Tänk om din blodsockermätare kunde ge dig personlig vägledning? Inom en snar framtid kan det bli verklighet. Men hur mycket är du villig att låta modern teknik ta ansvar för din diabetesbehandling?

Det görs ständigt tekniska framsteg vid behandling av kroniska sjukdomar. Jag hade förmånen att delta i den årliga internationella diabeteskongressen, ATTD (Advanced Technol​ogies & Treatments for Diabetes) tillsammans med ett gäng från Lev med diabetes, och med mig hem tog jag många nya insikter och ny kunskap om det senaste inom diabetesforskning och teknik. För att inte tala om alla trevliga möten, samtal och erfarenhetsutbyten med människor från andra länder som också lever med och skriver om diabetes.

Accu-Chek Mobile

I det här inlägget tänkte jag dela med mig av mina tankar om det senaste inom teknik och diabetes.

Det har hänt mycket inom diabetesbehandling sedan jag fick diagnosen 2003. Mitt första och enda alternativ då var insulinsprutor. Det skulle som tur var bara ta några år innan jag fick insulinpump, men tidigt på 2000-talet var det ingen som pratade om kontinuerliga blodsockermätare eller om att använda smartphones i diabetesbehandlingen.

LÄS ÄVEN: Viktigt att se hela människan vid behandling av diabetes

Jag är fortfarande skeptisk till tekniken

Målet med all teknik som presenteras inom diabetes är ju just att den ska göra det lättare att leva med sjukdomen. Att vi ska slippa göra så mycket av arbetet själva och överlåta mer av ansvaret till tekniken. Självbehandling av diabetes ska bli enklare.

För mig som är van vid att hantera min diabetes utan någon annan hjälp än mitt eget huvud och de erfarenheter jag har fått efter många år med sjukdomen, måste jag erkänna att jag ibland är lite skeptisk till allt det nya. Det tog till exempel flera år innan jag började använda boluskalkylatorn på min insulinpump, och första gången jag provade kontinuerlig blodsockermätare mätte jag blodsockret lika ofta som jag kontrollerade mätaren.

Accu-Chek Instant

Jag kände liksom att jag inte kunde lita på sensorn, det var ju nästan för bra för att vara sant.

LÄS ÄVEN: Kolesterol och blodtryck

Jag känner min kropp bäst…eller? 

När man har levt med diabetes ett tag lär man känna sin egen kropp väl. Jag känner igen symtomen på högt och lågt blodsocker, och vet när jag bör äta. Jag vet hur många kolhydrater en mängd olika livsmedel innehåller. Just för att jag är van vid att behöva ha koll på det själv.

Men det bör tilläggas att det kräver en hel del tankeverksamhet att hantera en sjukdom som diabetes. Ibland är det väldigt tröttsamt. Och även om man har levt med sjukdomen i många år blir man aldrig fullärd. Jag gör fortfarande fel, feldoserar insulinet och gör felval. Jag är ju inte mer än människa.

Blodsockermätare som ger personlig vägledning

Tänk om någon kunde berätta för mig vad jag skulle göra i olika situationer? Hur mycket insulin jag ska sätta och hur mycket jag ska äta om jag får en känning? Det hade dessutom varit fint om man kunde få lite beröm och uppmuntran ibland. Och det är nog fler än jag som har tänkt tanken, för på kongressen i Berlin såg jag en blodsockermätare som gör just detta.

När du mäter blodsockret ger blodsockermätaren dig personlig vägledning om vad du bör göra: äta, sätta insulin eller ta en paus. Om blodsockret stiger över det önskade målområdet kan blodsockermätaren till och med ge dig rådet att gå ut och gå. Dessutom ger den dig feedback baserat på hur ditt blodsocker har varit under dagen.

LÄS ÄVEN: Mina oroliga barn kan äntligen sänka axlarna

Förolämpad om blodsockermätaren berättade för mig vad jag ska göra

För vissa skulle den typen av vägledning kanske vara en hjälp. Personligen tror jag att jag skulle kunna bli lite irriterad eller till och med förolämpad om blodsockermätaren hela tiden berättade för mig vad jag skulle göra. För det är ju jag som kan min diabetes bäst. Samtidigt har jag gott om exempel på att jag gör felaktiga bedömningar och val. Med tanke på det kunde det kanske ha varit bra att få lite vägledning ibland.

Det hade absolut varit välkommet med lite positiv feedback när jag lyckats hålla blodsockret på en bra nivå. 

Jag ser absolut fördelarna med den typen av teknik, kanske speciellt för de som precis har fått diagnosen eller som kan ”glömma” bort sin diabetes lite. Och dessutom; för dem som får möjlighet att använda sig av detta tidigt i sin diabetesbehandling kommer tanken nog inte vara så skrämmande.

Jag måste dock erkänna att jag fortfarande är lite skeptisk till all ny teknik och alla mackapärer. Därför ställer jag frågan både till dig och till mig själv: hur mycket är du villig att låta modern teknik ta ansvar för din diabetesbehandling?

LÄS ÄVEN: När telefonen också får diabetes

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile