Livet och diabetes Stories och livet

När telefonen också får diabetes

Publicerad för första gången: 23.04.23
När telefonen också får diabetes Foto: Getty Images

Har du tänkt på att det inte bara var du som fick diabetes? Din telefon fick förmodligen diabetes samtidigt som du.

Telefonen vibrerar, sjunger och tjuter av vånda. Påminnelser om att injicera insulin, varning för lågt blodsocker, påminnelser om att ta diabetesmedicin, kontrollera blodsockret två timmar efter en måltid, Hälso-appen som registrerat nya blodsockertrender, varning för högt blodsocker, påminnelse om att komma ihåg att byta sensor om en timme – det tar aldrig slut.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

LÄS ÄVEN: CGM gör mig mer beroende av mobilen än någonsin         

Pinsamt?

Att sitta i ett möte med en telefon som tjuter två-tre gånger i timmen är ganska pinsamt. Eller, det vet jag inte förresten, eftersom jag alltid stänger av ljudet. Men jag kan anta att det är pinsamt. Det är kanske inte alltid så bra att stänga av larmen, de finns ju av en anläggning. Kanske hade det varit bättre att begränsa antalet larm istället för att hela tiden stänga av alla?

Begränsa larmen, de gör ofta mer ont än gott

Oavsett vad du har för inställning till larm bör du begränsa antalet larm som du har aktiverade. Man behöver inte ha ett larm för när blodsockret stiger över 10 mmol/L, speciellt inte om det händer varje gång du ätit. Larm som piper hela tiden skapar bara förvirring. Till slut ignorerar man larmen, för ”för det är ju inte så farligt”, du får dem ju varje dag.

Självklart måste du ha ett larm för lågt blodsocker, men du behöver inte få en varning när blodsockret sjunker under 6 mmol/L. Ställ in larmet på mellan 3,9 och 4,5 mmol/L. Larm för högt blodsocker kan gott ställas in lite högre än du är van vid. Du måste välja det som är bäst för din behandling, men det räcker att få ett larm när blodsockret blir högre än vanligt. Om du alltid får ett blodsocker på 11 mmol/L direkt efter middagen, behöver du inte ha ett larm aktiverat för 11 mmol/L. Då slipper du få en varning varje gång blodsockret är lite högre än du skulle vilja att det var, utan att larmet istället aktiveras när blodsockret är onormalt högt och faktiskt behöver behandlas.

Accu-Chek Mobile

Rådfråga din läkare eller diabetessjuksköterska om vilka larmgränser som passar just dig.

LÄS ÄVEN: När diabeteshjälpmedlen stör romantiken

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig