Stories och livet

Kolesterol och blodtryck

Publicerad för första gången: 10.04.23
Kolesterol och blodtryck Foto: Getty Images

Många med diabetes upplever att specialister gärna sätter oss på kolesterol- och blodtrycksmediciner. Läkarna har egna rekommendationer för vad dessa mätningar bör ligga på när man har diabetes.

I flera år nu har jag haft lite för högt ”dåligt kolesterol”, men trots det inom normalintervallet för en frisk person. Jag har också provat med otaliga mediciner, men får kraftiga biverkningar av dem som gör att min livskvalitet i vardagen sjunker.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

I år, liksom förra året uppmärksammade man mig på mina kolesterolnivåer vid årskontrollen. Med den skillnaden att specialister nu kan ordinera en typ av kolesterolmedicin som man kan ta i sprutform. Jag känner till den här typen av sprutor eftersom flera personer i min familj tar dem.

Kasta mig ut i det

Jag tackade ja och tänkte att det gör inget att testa det, så det gjorde jag. Nu, knappt en vecka efter att jag tagit sprutan, är mitt blodsocker medelhögt och jag vet att det inte beror på mitt matintag eller hur jag lever i övrigt.

Vad gör man då? Man letar på det stora internet. Sök på ”diabetes” + [medicinens namn]. Du får inga andra träffar än att den har provats på diabetiker med gott resultat. Jag söker på ”högt blodsocker” + [medicinens namn]. Inga träffar. Det finns inget om detta varken på norska eller engelska.

Kanske är det bara jag som inbillar mig detta? Det finns inget svar på det. Jag ska försöka att skicka en förfrågan till specialistläkaren när jag skickar in mina blodtrycksmätningar.

LÄS ÄVEN: Det hårda jobbet bakom ett perfekt långtidsblodsocker

Accu-Chek Instant

Blodtryck

Jo då, för jag fock besked om att blodtrycket inte bör vara över 135/85. OK, då är det bara att börja mäta hemma. Praktiskt då att jag har en egen blodtrycksmätare så att jag kan göra detta.

Morgon och kväll, mäta när jag vaknar, mäta innan jag går och lägger mig. Problemet är att jag ofta hinner somna innan jag får mätt blodtrycket på kvällarna. Jag kanske är orutinerad, men det är mycket att tänka på i en hektisk och stressig vardag.

Jag förstår att specialisten bara vill mitt bästa och därför erbjuda mig både kolesterolsprutor och eventuellt blodtrycksmedicin. Men jag HATAR att ta medicin! Jag tycker att det är väldigt jobbigt. Gillar inte biverkningarna som man kan få av medicinerna.

”Bita i det sura äpplet”

Trots det … så har jag förstått att det är dags. Dags för mig att bita i det sura äpplet. Jag har diabetes och då behöver man göra lite andra mätningar än en frisk person behöver göra. Ännu en påminnelse om att jag inte är frisk. Det känns orättvist och bittert. Speciellt eftersom jag vet att om jag inte följer råden jag får så är det bara min hälsa som blir lidande i slutändan.

LÄS ÄVEN: Ensam för första gången i livet

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile