Livet och diabetes

Virus och blodsocker

Publicerad för första gången: 17.12.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Virus och blodsocker Foto: Getty Images

Det är höst och förkylningar och andra virus är här. Jag slapp inte undan, jag heller. Det kom smygande, utan förvarning.

En helt vanlig tisdagseftermiddag upptäckte jag att blodsockret var högt utan att jag hade ätit något ovanligt. Det fortsatte under kvällen och jag provade att byta slangar på insulinpumpen. Men blodsockret sjönk ändå inte.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Jag satte extra insulin, men ingenting hjälpte. Blodsockret låg kvar på en hög nivå. Jag fattade ingenting. Jag provade att göra de förebyggande åtgärder jag ska göra vid högt blodsocker. Hela natten fortsatte det så, kroppen svarade inte optimalt på insulin.

Utmattad

Jag var helt utmattad när väckarklockan ringde på onsdagsmorgonen. Det fanns inte en chans att jag skulle hinna till jobbet i tid den dagen. Ringde chefen och meddelade att jag haft högt blodsocker hela natten, och valde därför att stanna hemma (Ja, jag omfattas av ett undantag från arbetsgivarperioden och kan därför ta ledigt när mitt blodsocker krånglar så här).

LÄS ÄVEN: Närstående till någon med diabetes? De här råden kan rädda liv!

Dålig form

Jag fick ordning på blodsockret i onsdags förmiddag men kände mig ändå hängig. Tänkte att det var för att jag hade haft högt blodsocker under många timmar. Formen blev inte bättre, och jag började få lite ont i halsen också.

”Häftstift” i halsen

Torsdag morgon, efter en mycket orolig natt, vaknade jag med känslan av att ha ”häftstift” i halsen. Konstaterar att jag också har fått feber. Ännu en morgon där jag fick ringa chefen och säga att jag inte kunde komma till jobbet. Jag hade blivit sjuk.

Accu-Chek Instant

”Bryggd” något

Chefen och jag kom fram till att det nog var därför hade haft högt blodsocker dagarna innan. Jag hade ”bryggt” något. Jag har efteråt tänkt lite på det där samtalet med chefen. Min kropp började arbeta mot ett virus som ännu inte hade gett mig några fysiska symtom. Kan liksom inte komma fram till om det är positivt eller negativt?

Positivt eller negativt?

Det är ju positivt för att jag lättare kan förstå att det är något som inte stämmer i kroppen. Negativt för att ett högt blodsocker inte alltid betyder att jag är på väg att bli sjuk. Det kan finnas väldigt många orsaker till ett högt blodsocker.

LÄS ÄVEN: Glasögonen från helvetet!

Extra belastning vid virussjukdom

 Jag arbetade ständigt för att mitt blodsocker inte skulle bli högt medan jag hade viruset i kroppen. Det råder ingen tvekan om att jag känner det som en extra belastning att ha diabetes när jag blir sjuk.

Tar längre tid att bli frisk

Återigen kände jag av samvetet som kan gnaga i mig när jag blir sjuk och måste stanna hemma från jobbet. Jag har under årens lopp insett att jag kan behöva lite längre tid för att bli frisk efter ett virus. Det är en sak att få viruset under kontroll, men jag ska ju också hålla mitt blodsocker under kontroll. Det är tufft!

LÄS ÄVEN: 5 bra tips för ett stabilare blodsocker

Till salu!

Under dessa perioder är jag riktigt trött på min diabetes! Det gäller att vara på sin vakt hela tiden! Jag klarar liksom inte att sänka axlarna riktigt och dessutom ha ett virus som gör det hela svårt på ett sätt som är oförutsägbart. Så jag säljer min diabetes – till lägsta bud!

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant