Livet och diabetes

Tips för ett mer stabilt blodsocker

Publicerad för första gången: 12.06.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Tips för ett mer stabilt blodsocker Foto: Getty Images

Ett stabilt blodsocker är ett mål jag strävar efter. Det är bäst för min kropp, både fysiskt och mentalt. Det är en utmaning att lyckas med det, och jag försöker och fortsätter att misslyckas. Här har jag samlat några av mina bästa tips för ett stabilare blodsocker.

1. Ät naturlig mat

Rena råvaror är absolut det bästa för mitt blodsocker. Det är sådant som rent kött, fisk, grönsaker och andra produkter. Jag strävar efter att äta så rena råvaror som möjligt de flesta måltider. Jag lagar i stort sett all mat från grunden. Då är det enkelt att veta vad man stoppar i sig. Är jag ute och äter är det så klart svårare, men jag brukar fråga om jag kan få till exempel sallad utan dressing eller vinägrett. Dessa innehåller ofta en massa socker som gör att blodsockret påverkas mycket.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

2. Träna regelbundet

Jag tränar hellre lite varje dag än långa pass tre dagar i veckan. Oavsett – det viktigaste är att du tränar och får upp pulsen under träningen. Det gör underverk för blodsockret, sänker det om det är högt och stabiliserar det under dagen. Det bästa är att träna så tidigt som möjligt på dagen. Då påverkar det blodsockret hela dagen. Testa vad som passar dig och din livssituation. Men tänk på att det inte behövs så mycket för att det ska få inverkan både på blodsockret och din hälsa.

LÄS ÄVEN: Besvärligt långtidsblodsocker

3. Ät mindre snabba kolhydrater

Några år efter att jag fick diabetes typ 1 skippade jag alla snabba kolhydrater i flera år. Jag äter fortfarande minimalt med snabba kolhydrater eftersom det påverkar mitt blodsocker och gör att det blir instabilt. Det värsta är socker och vetemjöl. Det äter jag aldrig. Samma sak är det med vanlig pasta och ris. Blodsockret blir först högt, bara för att sedan sjunka snabbt. Dessbättre finns det bra substitut för socker, och andra typer av mjöl man kan använda i matlagningen, mjöl som är bättre för blodsockret än vetemjöl.

4. Rör på dig

Träning är viktigt, men också att röra på sig. Om du har ett stillasittande jobb är det viktigt att du rör på dig och tar pauser ibland. Ta trapporna istället för hissen. På eftermiddagen och när solen kallar kan du ta ”en femminutare” då och då, där du hoppar upp och ner på stället eller gör några enkla styrkeövningar. Om du har ett aktivitetsarmband kan du sätta upp ett dagligt mål för vardagsaktiviteter utifrån din nivå.

5. Rutiner och regelbundenhet

Mitt blodsocker är som mest stabilt om jag följer rutiner. Det kan låta tråkigt, men i vardagen går det bra. Om jag har goda rutiner och äter regelbundet och sunt, är det enkelt att hålla blodsockret stabilt. Det fungerar oftast bra, och på helgerna och på semester är jag inte lika noggrann.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Vilka är dina bästa knep för att få ett stabilt blodsocker?

LÄS ÄVEN: Den gången jag inte lyckades få ner mitt blodsocker

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig