Stories och livet

Tack till er som frågar

Publicerad för första gången: 28.07.21 | Senast redigerad: 13.04.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Tack till er som frågar Foto: Getty Images

Jag har tur som är omgiven av många som bryr sig om mig och hur jag mår. Jag får ofta frågor från bekanta om hur jag mår och om min diabetes. Tack för att ni bryr er!

Vissa frågor fastnar. De får mig att tänka på hur sjukdomen påverkar mig, och ger mig nya perspektiv som jag inte har reflekterat över tidigare. 

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

LÄS ÄVEN: Ställ krav för din egen hälsa

Glimtar ur vardagen ökar förståelsen

Ett exempel är en vän som sa att hon har läst den här bloggen, och att hon inte visste hur totalt uppslukande och krävande en diabetesdiagnos var innan hon läste på den här sidan. Diabetes är en ganska vanlig sjukdom, och typ 2 ä den vanligaste varianten.

Många har hört om sjukdomen, men få vet vad som krävs av en person som har diabetes varje dag, 24/7, varje år livet ut. Det är inte en sjukdom som är enkel att hantera med bara några sprutstick, som många kanske tror. Det är en komplicerad behandling som kräver en hårfin balans mellan insulin- och blodsockerkontroll. En balans som måste finjusteras varje dag. 

Jag blev väldigt glad över att den här personen berättade detta för mig, för jag uppskattar verkligen att få höra att människor upplever att de drar nytta av och får en ökad förståelse av hur livet med diabetes är genom att läsa på den här webbplatsen. Här finns verkliga historier och glimtar ur vardagen från personer med diabetes. Och jag är så glad över att fler och fler förstår hur komplext livet med diabetes är. Det är en mycket speciell känsla att känna sig sedd och förstådd i ett ämne som ofta känns ensamt.

LÄS ÄVEN: Nyfikenhet som underlättar

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Blodsockrets påverkan

En annan av mina vänner frågade mig nyligen om hur det går med mitt blodsocker. Jag förklarade att det har varit högt ganska ofta den senaste tiden och att jag jobbar med att försöka hitta orsaken till det. Den här personen undrade om det inte var väldigt jobbigt och ”tär” på humöret att det var så högt. Och jo, blodsockret påverkar mig förmodligen en del. Men jag tänker så lite på det att jag inte är säker på vad svaret är.

Jag kan ju vara trött av andra anledningar än blodsockret, men kanske att det höga blodsockret bidrar till att jag känner mig trött? Jag tycker att det är svårt att svara på sådana frågor, men jag är så glad att man ställer dem. De får mig att tänka mer på hur sjukdomen påverkar mig. Jag lär mig helt enkelt mer om mig själv på grund av det.

Så tack till alla er som ställer frågor och till er som bryr er om mig och mitt liv med diabetes. Det hjälper mig, och jag tycker det är så fint att svaren också kan bidra till ökad kunskap om sjukdomen.

LÄS ÄVEN: I dag gråter jag

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant