Livet och diabetes Stories och livet

Nyfikenhet som underlättar

Publicerad för första gången: 13.07.21 | Senast redigerad: 06.04.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Nyfikenhet som underlättar Foto: Maria Schmidt

Att vara nyfiken och ha en önskan om att lära sig så mycket som möjligt är självklart en fördel när man har en kronisk sjukdom. Ju mer du lär dig, desto bättre rustad är du att tackla sjukdomen.

När jag gifte mig höll en mina bröder ett fint tal under bröllopsmiddagen. Han beskrev mig bland annat som nyfiken. Det var ett adjektiv jag aldrig hade beskrivits med förut, men som jag tycker stämmer ganska bra. Och en fin komplimang egentligen.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

De som är nyfikna är sällan uttråkade. Och det stämmer väl in på mig; Jag har så många olika intressen och saker som jag vill göra så att jag ska bli uttråkad är i det närmaste omöjligt. Jag känner att tiden inte räcker till för jag vill lära mig och utforska ”allt”, och det kan vara både på gott och ont. 

Den utmanande sidan med att vara nyfiken är att jag kan uppleva att jag är under ständig tidspress och bara blir halvfärdig med det jag håller på med, eftersom jag hela tiden vill börja med något nytt. Det kan leda till en saknad och en slags sorg över att man helt enkelt inte hinner göra allt man vill.

Mer aktiv

Jag anser dock att det fördelarna med att vara nyfiken är många fler än nackdelarna. Nyfikenheten motiverar mig att vara aktiv, eftersom jag hela tiden vill upptäcka nya platser och se nya vyer. Det gör att det aldrig blir tråkigt när jag går med hundarna, och det motiverar mig att bestiga bergstoppar och utmana mig själv.

Eftersom nyfikenheten gör mig mer aktiv, hjälper den mig följaktligen med blodsocker, om inte annat så indirekt. Häromdagen skulle jag bara gå en kort promenad med hundarna. Det slutade med att jag var ute med dem i två timmar, bara för att jag ville se vad som väntade efter nästa sväng. Sådana promenader är perfekta för att hålla blodsockret nere och på en stabil nivå.

LÄS ÄVEN: Ställ krav för din egen hälsa!

Accu-Chek Instant

Vetgirig

Att vara nyfiken och ha en önskan om att lära sig så mycket som möjligt är självklart en fördel när man har en kronisk sjukdom. Ju mer du lär dig, desto bättre rustad är du att tackla sjukdomen. Det finns många böcker och artiklar om diabetes, inte minst på diabetesföreningen och den här sidan (Leva med diabetes), som ger mycket bra information om hur man lever ett så bra liv som möjligt med de kort man har fått.

Jag älskar att läsa andras erfarenheter av diabetes. Det har hjälpt mig en hel del i min hantering av sjukdomen.

Jag hade aldrig tänkt på att jag är en nyfiken person innan min bror nämnde det i sitt bröllopstal. Men idag är det av mina favoritadjektiv. Jag älskar att lära mig nya saker och älskar att jag aldrig har tråkigt. Det är en stor fördel för mig i mitt liv med diabetes. Nyfikenheten gör att jag ser möjligheter istället för hinder, och det ger mig motivationen att ta vara på dessa möjligheter.

Har du några egenskaper som hjälper dig lite extra med din diabetes?

LÄS ÄVEN: För att du har diabetes…

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig