Livet och diabetes Träning och hälsa

Ståpaddla med insulinpump

Publicerad för första gången: 18.09.22
Ståpaddla med insulinpump Foto: Maria Schmidt

En av min mans och mina favoritaktiviteter på sommaren är ge oss ut och paddla med vår SUP (stand up paddleboard).

Vi har var sin kombobräda som vi kan göra om till en SUP-kajak, dvs. vi monterar en sits och förvandlar paddeln till dubbelåra. Nu kanske det är någon som undrar hur det går att kombinera denna aktivitet med att ha diabetes, så jag tänkte att jag skulle berätta om mina erfarenheter av det.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Vattentät insulinpump

Jag har insulinpump, och den är någorlunda vattentät. Om jag ska bada, kopplar jag ur pumpen. Men när jag är ute och paddlar går det bra att ha den inkopplad hela tiden. Vi brukar i regel bara ge oss ut på vattnet när det inte går några vågor, så jag blir ytterst sällan våt från höfterna och upp (jag brukar fästa pumpen på troskanten eller på BH:n). Pumpen klarar hur som helst om det skulle komma några droppar på den.

LÄS ÄVEN: 5 bra tips för ett stabilare blodsocker

Förvaring av utrustningen

Jag har alltid med mig en liten vattentät ryggsäck (en vanlig vattentät påse med låsmekanism går också bra), som jag fäster i remmarna över bröstet. I den förvarar jag känningsmat, vatten, blodsockermätare och extra diabetesutrustning om vi ska ut på en längre tur.

Min erfarenhet är att paddelbrädan är mycket stabil. Det beror så klart på vilken typ/modell man har och på hur lugnt vattnet är och erfarenhet. Personligen har jag aldrig haft några problem med att förvara utrustning på brädan. Det finns dessutom en ryggficka på sitsen. Här är det också smart att förvara känningsmat så att man lätt kommer åt den.

LÄS ÄVEN: Därför borde du prioritera konditionsträning

Accu-Chek Instant

Tillräckligt mycket känningsmat!

Det är viktigt och ett lagkrav att använda flytväst när man paddlar med paddelbräda. Var också medveten om dina begränsningar innan du ger dig ut. Se till att du har bra koll på blodsockret innan du ger dig ut och efteråt och se till att du har tillräckligt med känningsmat. Ute på vattnet är det inte så lätt att få hjälp om oturen skulle vara framme och man får lågt blodsocker. Så se till att du packar ner tillräckligt med känningsmat, och lite extra. Jag packar alltid ner känningsmat som inte smälter, till exempel lakrits eller geléfrukter. Sockerhaltig saft kan också vara smart att ta med sig så att du får i dig tillräckligt med vätska och kolhydrater.

Vad har du erfarenhet av ståpaddling och diabetes?

LÄS ÄVEN: Så kan du lära dig att gilla fysisk aktivitet

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare