Livet och diabetes Stories och livet

Som diabetiker måste du vara vän med dina fötter

Publicerad för första gången: 08.09.21 | Senast redigerad: 26.05.22
Som diabetiker måste du vara vän med dina fötter Foto: Getty Images

Fötterna ska vi helst ha hela livet. Men vi tar dem gärna för självklara så länge vi är friska. Efter att jag fick diabetes blev jag medveten om att jag nu måste ta bättre hand om mina fötter än jag hade gjort tidigare.

Diabetiker får lättare åderförkalkning. Detta kan göra att blodcirkulationen till benen minskar. Min läkare berättade att orsaken till detta är att känseln i fötterna snabbt minskar hos diabetiker och följaktligen kan man gå med sår under fötterna som inte upptäcks.

Accu-Chek Mobile

Även ett litet sår kan få allvarliga konsekvenser. Nedsatt blodcirkulation påverkar läkningen och minskar därmed förmågan att hantera en eventuell infektion.

LÄS ÄVEN: Jag hade aldrig trott att jag skulle gå regelbundet till fotterapeut

Mån om att ta hand om mina fötter

Ett sår som inte behandlas kan leda till infektioner och i värsta fall amputation. Jag har en god vän som har tvingats göra detta. Jag är därför väldigt mån om att ta hand om mina fötter för att undvika
att drabbas av samma som min vän. Han klarar sig bra med sitt enda ben, men det är ingen önskesituation.

Jag är också noga med att välja skor som inte klämmer eller har sömmar som kan ge skavsår.
Och jag ser även till att tömma ut småsten och liknande direkt. Sådant kan annars orsaka sår utan att jag märker det. Jag tror också att det är klokt att undvika att använda sandaler, eftersom småstenar mycket lättare letar sig in under fötterna när man går i sandaler.

LÄS ÄVEN: Hur mår dina fötter?

Accu-Chek Instant

Valet av strumpor är viktigt

En fotterapeut som jag känner har rekommenderat mig att användas strumpor i syntetmaterial och som inte har några sömmar. Fel strumpor kan orsaka friktion och därmed ge skavsår. Hon sa också till mig att se till att torka ordentligt mellan tårna efter att jag har duschat och smörja fötterna varje dag med en fet, parfymfri kräm. Det är också viktigt att smörja på tårnas ovan- och undersida, men aldrig mellan tårna, eftersom det kan leda till fotsvamp.

Jag har nu haft diabetes 2 i cirka 25 år och hittills är jag och mina fötter goda vänner.

LÄS ÄVEN: Har du koll på hur dina fötter egentligen mår?

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile