Träning och hälsa

Hur mår dina fötter?

Publicerad för första gången: 06.09.19 | Senast redigerad: 04.03.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Annonssamarbete med Footmender All in One Diabetic

Accu-Chek Mobile

I en konsumentundersökning bland personer med diabetes, gjord av Novus, framkom det att problem med torr hud, förhårdnader, liktornar och hälsprickor på fötterna är mycket vanligt. Så många som sju av tio har dessa problem. Eftersom fötterna sällan är direkt synliga glöms de lätt bort och vi lägger mer tid på ansiktsvård än vad vi gör på fotvård trots att fötterna har stor betydelse för hur resten av kroppen mår.

Hur uppstår problem som exempelvis förhårdnader och sprickor på fötterna?

Vi utsätter våra fötter för en rad olika påfrestningar i form av att vi står, går, sportar och inte alltid använder bekväma och sköna skor. Om huden på fötterna dessutom är torr och därför mindre elastisk uppstår lätt hälsprickor när huden inte kan sträckas ut så att hälen kan breddas något när den utsätts för tryck och påfrestningar.

Den vanligaste orsaken till att förhårdnader bildas är skor med dålig passform. Till exempel får de som går mycket i högklackade skor ofta förhårdnader. Personer som utövar idrotter så som tennis, badminton, löpning, innebandy eller fotboll och därigenom ökar belastningen på fötterna får också ofta förhårdnader.

Fotvård ska vara enkelt!

Har du torra fötter, förhårdnader och hälsprickor finns nu en ny fotvårdsfavorit som är specialutvecklad för dig med diabetes, Footmender All in One Diabetic. En effektiv produkt som behandlar och läker torra fötter, förhårdnader och hälsprickor. Du ska inte behöva fotbada använda fotfil och en rad olika krämer varje dag för att komma till rätta med dina fotproblem. En produkt räcker!

Fötterna och diabetes

Personer med diabetes kan drabbas av nedsatt känsel i fötterna och en försämrad blodcirkulation. Det är viktigt att veta om man har nedsatt känsel och cirkulationsproblem eftersom man då löper större risk för exempelvis fotsår. Det du själv kan göra är att titta på dina fötter, helst varje dag. Lär känna dem så märker du tidigt om det sker någon förändring. Var uppmärksam på rodnader, torr hud, förhårdnader, sprickor etc. Du som lever med diabetes har också rätt till att få dina fötter undersökta en gång om året vid en så kallad ”fotstatus”. Undersökningen kan genomföras av din läkare, diabetessköterska eller medicinska fotterapeut.

En aktiv vardag med diabetes!

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Under 10 dagar kan du följa oss och få tips på enkel vardagsmotion. Gå in på Facebook så hittar du dagliga tips.

Tillsammans gör vi skillnad!

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig