Livet och diabetes

Jag hade aldrig trott att jag skulle gå regelbundet till en fotterapeut …

Publicerad för första gången: 19.05.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Jag hade aldrig trott att jag skulle gå regelbundet till en fotterapeut ... Foto: Getty Images

Det var inte så många år efter att jag diagnostiserades med diabetes typ 2 som jag upptäckte hur viktigt det är att ta hand om sina fötter. Sedan dess har jag gått regelbundet till en fotterapeut för att förebygga fotsår orsakade av diabetes.

Några år efter att jag hade diagnostiserats med diabetes typ 2 var flera i familjen på semester i södra Spanien. Vi hade en lägenhet med stor terrass och vädret var varmt och skönt. Plötsligt såg jag att det fanns blodfläckar på golvet. Jag kunde följa blodspåren in i badrummet, och det visade sig ganska snabbt att blodet kom från min vänstra fot. På lilltån såg jag, efter att hade rengjort såret, att huden helt enkelt hade spruckit.

Accu-Chek Instant

Jag hade inte känt någonting, och hade inte känt någon smärta. Eftersom vi var på varmare breddgrader och det därför fanns risk för snabb bakterietillväxt, liksom hög sannolikhet för okända bakterier, var det bra att vi hade returbiljetter till dagen därpå.

Läkaren rekommenderade att jag gick till en fotterapeut

När vi kom hem gick färden snabbt till Volvat. Till skillnad mot dagen innan hade nästan halva foten nu svullnat och var illröd. Läkaren var mycket grundlig och satte mig direkt på en antibiotikakur. Och sa samtidigt att jag måste komma in för kontroll varannan dag den veckan för att se hur såret läkte. Jag fick veta att det hela mycket väl skulle kunna sluta med en amputation, beroende på hur effektiv antibiotikan var mot infektionen.

Han var också mycket tydlig med att jag måste göra något med huden på fötterna och bad mig att leta upp en fotterapeut med inriktning mot diabetes. Läkaren betonade att just patienter med diabetes typ 2 har en benägenhet att utveckla fotsår. Orsaken är försämrad cirkulation i fötterna som gör att man inte upptäcker sår förrän det har gått för långt. Då kan behandlingen vara svår och i värsta fall sluta med amputation.

LÄS MER: Det är aldrig för sent att lära sig något nytt

Nedsatt känsel under fötterna

Jag har också nedsatt känsel under fötterna. Jag kollade senast hos fotterapeuten hur det var med känseln, och eftersom jag misslyckades på samtliga test hon gjorde så är väl blodcirkulationen och känseln inte direkt på topp. Jag är helt säker på att känseln i fötterna var nedsatt långt innan jag diagnostiserades med diabetes typ 2.

Accu-Chek Mobile

För jag minns att det började innan 1996, eftersom jag med början då insåg att jag var tvungen att köpa bil med automatlåda för att slippa obehaget med den varierande känseln under speciellt vänsterfoten till att börja med.

Nu går jag till fotterapeuten en gång var sjätte vecka, som tar väl hand om mina fötter.  Hon tar bort de förhårdnader som bildas framför allt bakom tårna, och som annars kan orsaka en del smärta. Hon undersöker även generellt hur det ser ut under fötterna. Och då är det definitivt skönt att få fötterna ompysslade, få klippt naglarna och annat som fotterapeuten fixar.

Jag rekommenderar alla med diabetes att konsultera en fotterapeut som är specialiserad på diabetes.

LÄS MER: Typ 2-diabetes kan starta mer än 20 år innan diagnosen ställs

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig