Livet och diabetes Stories och livet

Obehagligt besök på apoteket!

Publicerad för första gången: 13.02.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Obehagligt besök på apoteket! Illustrasjonsfoto: Getty Images

Har du gått in på ett apotek för att hämta ut livsnödvändig utrustning för din diabetes och känt att du ställs mot väggen och misstänkliggörs? Det har jag. Många gånger. Och jag har haft diabetes i mer än 20 år. Ändå blir jag lika provocerad varje gång!

Jag har egentligen hittat mitt fasta apotek, där jag känner mig bekväm och inte får en massa konstiga frågor när jag kommer för att hämta ut min livsviktiga utrustning. Men då och då måste jag gå till andra apotek, som idag.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Apoteket i förbifarten

Jag skulle in till stan efter jobbet, så jag gjorde ett stopp vid det första apoteket på vägen dit. Jag behövde hämta ut fler blodsocker-teststickor för att mäta mitt blodsocker i fingret, så att jag kan överföra det till pumpen.

Det blir många förpackningar …

Jag visar min legitimation och ber om att få hämta ut stickor och allergitabletter. Expediten frågar: ”Ska du ha en förpackning med stickor?” Jag tittar lite konstigt på honom för jag vet att det står på mitt recept hur många gånger jag mäter blodsockret per dag: ”Ehhh, nej, det blir lite för lite med en förpackning”, svarar jag. ”Hur många förpackningar ska du ha då?”, frågar expediten. ”Ehhh… lika många som jag tog ut förra gången”, svarar jag. ”Åhh, det var många! Mäter du verkligen så många gånger om dagen” frågar expediten.

LÄS ÄVEN: 5 bra tips för ett stabilare blodsocker

Provocerande

Jag känner att jag börjar känna mig provocerad och svarar: ”Jag minns tyvärr inte hur många förpackningar jag fick senast. Men jag vet att det står på mitt recept hur många gånger jag mäter varje dag, så då kanske du kan räkna ut det!” Expediten säger till mig att de har blivit så stränga nu. Därför är de tvungna att dubbelkolla.

2,5 månader kontra 3 månader

Dubbelkolla vad tänker jag? Svarar expediten ”Du får kolla hur mycket du vill. Men jag behöver ta ut så många förpackningar jag kan, precis som förra gången då jag hämtade ut sex stycken”. Expediten svarar mig då att det är ju BARA 2,5 månad sedan jag hämtade ut stickor senast. ”Ja, och?”, säger jag. ”Jag har 1 förpackning kvar och behöver hämta ut nya idag för det är faktiskt så att jag kanske behöver mäta flera gånger, vilket gör att det kan bli mer än 3 mätningar på en dag. Men det antar jag att jag inte behöver motivera för dig”, svarar jag expediten.

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN: Ångest och depression gjorde att jag inte fick kontroll över min diabetes

Känner mig liten

Sådana situationer får mig att känna mig väldigt liten, obekväm och faktiskt arg! Jag förstår att personer som arbetar på apotek kanske har en skyldighet att fråga, men kan de inte läsa receptet innan de börjar pladdra? Jag brukar liksom inte gå till apoteket och ”hamstra”. Det ska finnas plats att förvara utrustningen hemma också.

Misstänkliggjord

Vi skriver 2021. Hade jag haft för vana att hämta ut enormt mycket utrustning hade jag inte sagt något om det. Men jag hämtar ut medicin/utrustning ungefär var tredje månad. Det kan de också se på datorn, så varför alla dessa frågor? Jag har tillräckligt mycket annat att tänka på när det gäller min diabetes. Det sista jag behöver är en besserwisser till apoteksexpedit! Det känns direkt förnedrande!

LÄS ÄVEN: Det är OK att känna det som att man har gått in i väggen ibland!

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant