Stories och livet

När blodsockret inte beter som det ska

Publicerad för första gången: 05.06.23
Kvinna, När blodsockret inte beter som det ska Illustration foto: Getty images.

Ibland känns det som att ingenting fungerar. Jag sätter insulindosen som jag har beräknat och får helt fel utfall. Det kan få mig att känna en hopplöshet och gör mig arg. Hur tar jag reda på varför mitt blodsocker inte beter som det ska?

Jag har perioder när allt fungerar som det ska. Jag beräknar en dos insulin för en måltid, och ser några timmar senare att blodsockret ligger precis där jag vill. Men plötsligt får jag helt fel utfall, som en blixt från klarblå himmel känns det som. Dagarna som följer händer exakt samma sak, flera gånger om dagen.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

När detta händer upprepade gånger känner jag inte bara en hopplöshet utan jag blir också arg. Jag gör ju allt precis som jag ska!

LÄS ÄVEN: En mage full av stickskador

Känns som att ha tappat kontrollen

När jag får sådana perioder lägger jag mycket tid och energi på att försöka förstå vad det kan bero på. I vissa fall har jag upplevt att insulinet inte verkar, och då löser jag problemet genom att byta till en ny spruta. Andra gånger har jag blivit sjuk några dagar senare, och jag har förstått att det har varit därför som blodsockret inte har uppfört sig som det ska. Jag har också varit med om att det blir knasigt om jag under några dagar äter ovanligt lite eller mycket.

Alla orsaker som jag räknar upp ovan förstår jag, och oftast upptäcker jag dem. Det som verkligen kan få mig att känna en hopplöshet och som gör mig arg är när jag inte hittar någon bra anledning. Känslan av att tappa kontrollen, att inte veta hur du tar tillbaka den, är helt klart något som är jobbigt med att ha diabetes.

LÄS ÄVEN: Få sjukerstättning eller vara yrkesbetande?

Accu-Chek Mobile

Måste jobba med känslorna

För långtidsblodsockret och känslorna som någon med diabetes typ 1 måste tänka på mycket, är sådana perioder inte så farliga. Naturligtvis då sett till att de är kortvariga och sällsynta, som det är i mitt fall. Så jag är inte så orolig för det.

Däremot tär känslan av hopplöshet, ilska och frustration över att inte ha kontroll över min egen kropp på mig. Jag kanske inte vill ge upp dessa känslor helt, eftersom de ger mig incitament att undersöka orsaken och på så sätt lära mig mer om min sjukdom. Samtidigt, eftersom detta inte är så farligt för mig, varför ska jag lägga så mycket tid på dumma känslor?

Jag skulle vilja ändra mitt mindset. Nästa gång jag upplever ett obegripligt resultat av min diabetesbehandling ska jag tänka att, nu fick jag ett bra tillfälle att förstå ännu mer om diabetes och vad som påverkar blodsockret.

LÄS ÄVEN: Diabetes och bipolar sjukdom – en svår kombination

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig