Stories och livet

En mage full av stickskador

Publicerad för första gången: 12.03.23
En mage full av stickskador Illustration foto: Getty images.

Som regel är märken på magen efter injektioner inget problem. De är sällan eller aldrig besvärande, smärtsamma eller kliar. Men de finns där, är fula och kan påverka självkänslan.

Jag sätter insulindoser manuellt med hjälp av sprutor i magen och låren. I magen sätter jag cirka fem till tio stick om dagen. Jag försöker variera var i magen jag sätter sprutan, men det är inte alltid jag tänker på att göra det.

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN: Det är jobbigt att byta vårdpersonal

Liten nålspets, många gånger om dagen

Sprutspetsen som jag använder är bara fyra millimeter lång och väldigt tunn. Den är dock stor nog för att det nästan alltid ska göra ont om jag inte klämmer ihop huden med tummen och pekfingret innan jag sätter sprutan. När jag sätter fem till tio stick i magen varje dag blir det många som inte blir riktigt rätt.

En mage full av stickskador. Insulininjektion i magen.
Illustration foto: Getty images.

Från nästan osynliga märken till stora blåmärken

Hur många synliga märken jag har på magen efter sprutbehandlingen varierar mycket. Ibland har jag flera blåmärken och synliga prickar på injektionsställena. Ibland får jag små, hårda klumpar på magen. Andra gånger är magen till synes fri från stick, men om man tittar noga ser man tecknen efter insulinbehandling.

LÄS ÄVEN: Kan känna mig otroligt trött av livet med diabetes

Inga problem, bara lite

Som regel är märken på magen efter injektioner inget problem. De är sällan eller aldrig besvärande, smärtsamma eller kliar. Men de finns där, är fula och kan påverka självkänslan. Men som med allt annat som rör diabetes; även om vi inte vill ha något av det har vi inget val. Det bästa vi kan göra för oss själva är att hitta acceptans.

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN: Det tog ett år innan jag upptäckte att det är skillnad på insulintyperna

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig