Stories och livet

Få sjukersättning eller vara yrkesarbetande?

Publicerad för första gången: 02.04.23
Man tittar ut genom fönstret med en kaffe och undrar om han borde få sjukersättning eller vara yrkesarbetande? Illustration foto: Getty images.

Om du hade frågat mig för 5 år sedan om hur livet skulle se ut 2022, hade jag nog gett dig ett svar som är så långt ifrån verkligheten som man kan komma.

Sommaren 2017 gick jag in i den berömda väggen med en smäll. Nu har det gått 5 år och mitt liv har förändrats totalt.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Läkaren var snabb med att säga till mig att det inte var aktuellt att gå tillbaka till jobbet. Det fanns heller inte så mycket hopp för min fortsatta yrkeskarriär. Påfrestningarna som min diabetes innebär hade gjort att det var hög tid att sänka tempot.

Förutom diabetesen i sig har jag fått det bekräftat att den psykiska påfrestningen innebär är så stor att det finns diagnoser och beteckningar även på detta.

LÄS ÄVEN: En mage full av stickskador

Början på något nytt

I september 2019 fick jag ett telefonsamtal som skulle bli början på där jag befinner mig idag. Jag blev erbjuden en timanställning i utelivsbranschen. Något som jag har jobbat med av och till sedan början på 90-talet. Jag kände att det här var något som jag kunde klara, som tog lite tid och som jag kände var mer en livsstil än ett jobb.

Detta blev början på det liv som jag lever idag, och som är grunden till rubriken på det här inlägget. Efter 5 år har jag beviljats sjukersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga. Jag har ett jobb som jag stormtrivs med. Det är ett deltidsjobb, men det fyller en funktion i mitt liv som gör att jag leva ett liv som jag är stolt över.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

LÄS ÄVEN: Äntligen kan jag soca utan r¨dsla för att få en känning

Få sjukersättning eller vara yrkesarbetande?

Ja tack, båda delar är väl svaret här. En sak är att det tar lång tid när du ska gå igenom sådana här processer, och man måste både ha tålamod och vara stark när man är i det. Men jag skulle säga att vi är väldigt lyckligt lottade som lever i Norge, där vi har system som gör att vi kan vara både sjuka och friska samtidigt.

För en sak är säker: Min diabetes har aldrig varit snällare mot mig än den är idag. Och det gör allt så mycket lättare.

LÄS ÄVEN: Diabetes och utmattning

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig