Stories och livet

Diabetes och bipolär sjukdom – en svår kombination

Publicerad för första gången: 01.05.23
Kvinna på sofa, Diabetes och bipolär sjukdom Illustrations foto: Getty images.

Jag har två diagnoser. En fysisk och en psykisk. En typ 1 och en typ 2. När jag äntligen fick diagnosen bipolär sjukdom typ 2 så blev allt plötsligt glasklart – varför tillvaron ibland har känts så tung. Diabetes och bipolär sjukdom kan nämligen vara en svår kombination.

Både jag och andra bidragsgivare här har flera gånger skrivit om diabetes och psykisk hälsa, och hur båda påverkar varandra på gott och ont. Det här är ett ganska personligt inlägg.

Jag har varit ärlig mot vänner och delar av familjen om att jag redan som barn inte mådde så bra psykiskt. Och det har inte blivit bättre med tiden, med både inre och yttre påverkan. Det hela kulminerade på flera sätt när min bror valde att lämna den här världen 2019.

Accu-Chek Instant

Jag försökte att förtränga det, att bara fortsätta som vanligt. Jag fokuserade på jobbet och min egen lilla familj. Mycket jobb, långa arbetsdagar. Det var ingen fast anställning, så jag tog så många extra arbetspass jag kunde. På jobbet kunde jag vara en annan, en yrkesperson, men inte mig själv. Jag behövde inte tänka – slapp låta tårarna rinna.

LÄS ÄVEN: Viktigt att se hela människan vid behandling av diabetes

Fick äntligen en diagnos

För några år sedan kom jag och min dåvarande fram till att det inte var vi två längre. Vi valde att skilja oss efter många år som gifta, men vi levde tillsammans ett tag innan vi flyttade isär. Innan detta valde jag att söka professionell hjälp. Jag såg separationen som ett nederlag. Det fanns ju personer som hade det värre än jag? Det var inte första gången, men ändå.

Efter konsultationer med psykolog och psykiatriker varje vecka fick jag bland annat diagnosen bipolär sjukdom (manodepressivitet) typ 2. Bipolär sjukdom typ 2 är den vanligaste formen av bipolär sjukdom och innebär depression och hypomani, som är en mildare form av mani (upprymdhet med förlorad kontroll).

Jag är en vetgirig person och sökte frenetiskt på Google: ”Vad är bipolär sjukdom?”, ”Vad är bipolär sjukdom typ 2+”. Och inte minst ”Bipolär sjukdom och diabetes typ 1”. Den sistnämnda sökningen gav mig inte överraskande men ändå ganska förklarande träffar.

LÄS ÄVEN: Få sjukerstättning eller vara yrkesbetande?

Äntligen föll alla pusselbitarna på plats

”De intensiva upp- och nedgångarna som följer av bipolär sjukdom kan förvärras ytterligare av blodsockersvängningarna som är karakteristiska för diabetes. Det farliga förhållandet mellan dessa sjukdomar är giftigt, och utan att upprätthålla en stabil livsstil kan var och en av dem förvärra symtomen på den andra.”

Accu-Chek Mobile

DÄR föll liksom alla pusselbitar på plats.

Jag hittar ett lugn, försöker liksom att hitta mig själv igen. Men med diagnosen under kontroll med mediciner och veckosamtal med psykologen går jag långsamt men säkert i mål.

Och tillsammans med den tidigare nämnda insulinpumpen som har gjort det lättare att hantera min diabetes kan saker och ting bara bli bättre.

Och: jag är inte galen, jag följer bara inte standardmallen.

Referens:
www.stolav.no
www.bridgestorecovery.com

LÄS ÄVEN: Hur förklarar man för barn vad diabetes är? 7 snabba tips!

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare