Livet och diabetes

Min diabetestatuering

Publicerad för första gången: 11.12.22
Min diabetestatuering Bild: Joakim Wijk

Jag har testat både armband och halsband. En lapp i plånboken också. Men för att vara säker på att mitt virriga jag alltid har med mig mitt medicinska ID krävs det att det inte GÅR att glömma. Så jag skaffade en tatuering. Den är inte bara praktisk och en potentiell livräddare – den är en naturlig konversationsstartare också!

När jag skaffade min diabetestatuering 2014 var det fortfarande inte många som hade en sådan. Jag möttes av diverse skeptiska uttalanden i stil med “Men vadå – du ÄR ju inte din sjukdom!” och “Men… tänk om det kommer ett botemedel?”. Let me break it down for you.

Accu-Chek Mobile

Nej, jag ÄR inte min sjukdom. Jag är Sofia. Mamma, fru, syster, vän, egenföretagare, matte och så mycket mer. Jag ÄR inte min typ 1 diabetes. Men jag lever med det. Varje dag och natt, årets alla dagar. Den går inte att välja bort eller ignorera. Och för att jag ska kunna leva mitt liv så bekymmersfritt som möjligt har jag kontinuerligt försökt hitta små säkerhetslösningar. Min tatuering är en av dem!

LÄS ÄVEN: Detta bör du veta om insulinchock

Ett botemedel

Och oron kring att det skulle komma ett botemedel… Ja, låt mig säga att en tatuering på vänster underarm är mitt MINSTA bekymmer då. Livet hade ju varit en fröjd om jag slapp min diabetes en vacker dag! Antingen täcker jag tatueringen med något annat motiv – eller så får den vara kvar. För min diabetes har gjort mig stark, envis, strukturerad och målmedveten. Den har absolut tagit mycket av mig, men också försett mig med erfarenheter och egenskaper i mitt liv jag inte hade haft annars. Så tatueringen kan isåfall få vara kvar som ett bevis på allt detta. Och en påminnelse om hur tacksam jag föralltid kommer vara gentemot forskningen om jag en dag blir frisk.

Men som sagt – den är så mycket mer än ett medicinskt ID som sitter på min arm. Min tatuering är också ett sätt att starta ett samtal med någon jag inte känner. Jag får frågor och möjlighet att berätta. Och för varje person som vet lite mer, får vi lite mer insikt (på samhällsnivå) i hur viktig forskningen faktiskt är. En riktig win-win!

LÄS ÄVEN: Så känns lågt blodsocker för mig

Accu-Chek Mobile

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig