Träning och hälsa

Mesta möjliga träning är inte bättre för blodsockret!

Publicerad för första gången: 09.09.23
Mesta möjliga träning är inte bättre för blodsockret! Foto: Getty Images

När man ska börja träna och komma igång med bättre vanor och rutiner är det lätt att bli övertänd. Att tänka att man ska åstadkomma allt på en gång, träna varje dag för att hålla blodsockret i schack och ständigt vara på topp är ett klassiskt recept för att förr eller senare misslyckas. Detta är något att tänka på om du vill träna för ditt blodsockers skull.

Träning = stress. Stress = höjt blodsocker. Även om vi tänker på träning och antalet minuter och timmar vi spenderar på en specifik aktivitet som något hälsofrämjande, är det faktiskt så att hälsofördelarna först kommer när kroppen får tid att bearbeta all träning. Detta sker främst genom vila. Men också genom lugnare träning för utövare på hög nivå. Enkelt uttryckt bryter vi ner kroppen när vi tränar, för att den ska bygga sig starkare till nästa pass medan vi vilar.

Accu-Chek Instant

Med andra ord orsakar vi små skador, inflammation och bristningar i våra kroppar när vi tränar. Detta upplevs som stressande för kroppen och den gör allt den kan för att inte uppleva samma belastningar fler gånger. Det är just därför den bygger sig starkare genom rätt mängd träning och vila. När kroppen är stressad, som den alltså blir genom träning, ökar utsöndringen av stresshormoner. Det vi kallar kortisol. En viss mängd kortisol är bra för oss. Men om det blir för mycket kan en rad negativa konsekvenser uppstå. För oss med diabetes är en av dem högre blodsocker.

Instabilt blodsocker under de perioder jag tränat som mest

Med min historia av ett stundtals väldigt ansträngt förhållande till träning och som en av få i världen med diagnosen ”träningsberoende” (trots att detta inte är en kliniskt godkänd diagnos), har jag verkligen upplevt hur negativ för mycket träning kan vara för kroppen. Jag talar definitivt av erfarenhet när jag skriver att så mycket träning som möjligt inte är nyckeln till ett stabilt och kontrollerat blodsocker för oss med diabetes.

Jag har testat otroligt många olika träningsformer genom åren och gemensamt för dem alla är att det alltid har blivit för mycket. Jag har kämpat med balansen mellan träning och vila. Eftersom jag hade en ”regel” i mitt eget huvud om att mesta möjliga träning skulle vara bra för blodsockret. Det är lätt att få denna illusion eftersom rätt mängd ger så många positiva känslor och goda hälsofördelar. Många är alltså funtade så att vi tänker att ”om X antal träningstimmar gör mig så här bra, så måste väl ännu fler timmar göra mig ännu bättre?”. Så är verkligen inte fallet.

Det är här kopplingen mellan träning och vila kommer in. Ge din kropp tid att bygga upp sig och bli av med kortisolet som den utsöndrar genom träning, innan du belastar systemen med ytterligare stress. Om man får till den här balansen på bästa möjliga sätt kommer man också att se resultat i form av bättre blodsockerkontroll. För mig har det alltid varit så att jag under de perioder då jag har tränat som mest, har fått ett helt svajigt blodsocker som jag inte alls har förstått mig på. Kurvan går som en berg- och dalbana och ingenting verkar logiskt.

LÄS ÄVEN: Är din balans bra?

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Stress handlar inte bara om träning

Tyvärr finns det inget facit på vad som är rätt mängd träning för bästa möjliga blodsockerkontroll. Jag önskar att jag kunde ge en mall till både mig själv och andra att ”om du gör det här så kommer du att uppnå det du strävar efter”. Hur mycket motion man tål i vardagen är extremt individuellt. Och handlar i grund och botten om hur många förpliktelser man har i livet generellt. Arbete, skola, barn, fysisk aktivitet i allmänhet, stressiga relationer eller annat som tar upp mycket tankekapacitet och resurser är faktorer man måste ta hänsyn till. Många använder motion som ett sätt att stressa av från sådana plikter. Vilket i sig är bra. Återigen är det bara viktigt att komma ihåg den berömda balansen man helt enkelt måste prova sig fram för att hitta. Samtidigt som man vågar känna efter vad som är tillräckligt och vad som är för mycket.

För mycket av det goda är inte heller optimalt. Så är det också med träning. Träning och fysisk aktivitet är otroligt bra för både hälsan och blodsockret. Så länge det inte blir för mycket.

LÄS ÄVEN: Goda skäl att skapa ett hemmagym

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant