Livet och diabetes Träning och hälsa

Goda skäl att skapa ett hemmagym

Publicerad för första gången: 21.08.22
Goda skäl att skapa ett hemmagym Foto: Getty Images

De senaste åtta åren har jag haft ett enkelt hemmagym. Det har varit guld värt av flera skäl.

Jag har periodvis varit rädd för lågt blodsocker när jag tränar. Det gäller speciellt på gym och om jag är ute och springer i skogen. När jag flyttade till en ny bostad för åtta år sedan stod ett hemmagym högt upp på önskelistan. Och jag har goda skäl till varför man bör sträva efter och göra det enklare att träna hemma.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Detta är det viktigaste för mig. Om jag får lågt blodsocker när jag tränar hemma, kan jag snabbt äta eller dricka något utan att någon ser mig, och det är heller ingen risk att någon ”tar” träningsmaskinen från mig om jag behöver avbryta träningen ett tag. Jag kan träna med lägre blodsocker än jag tillät mig själv att göra när jag tränade på gym. Jag förstår att många inte upplever detta som stress, men för mig var det ett stressmoment att få känningar under träning.

LÄS ÄVEN: Så kan du lära dig att gilla fysisk aktivitet

Kan träna själv om jag har ont om tid

Vardagen kan vara väldigt hektiskt, och ibland kan det vara svårt att hinna med att träna. Med ett hemmagym kan man klämma in ett träningspass ändå. För egen del gillar jag att träna på morgonen före jobbet, och det hade inte varit praktiskt möjligt utan ett hemmagym. Det skulle även ha blivit krångligare eftersom jag då hade behövt ordna med barnpassning under tiden. Även när barnen var små har jag kunnat klämma in ett träningspass nästan varje dag, eftersom jag inte behöver lämna hemmet och hitta någon som kan passa barnen. Ofta har jag tränat innan de vaknar eller efter att de har lagt sig.

Träning är extra viktigt för oss som har diabetes. Det är allmänt vedertaget. I en hektisk vardag kan det vara svårt att hinna med det. Det bästa är om det är lättillgängligt så att det inte känns som ett ok och du tvingas lägga en massa tid på att ta dig till och från gymmet. Om du har möjlighet att träna hemma, finns det få ursäkter för att du inte ska hinna med det. 20 minuter räcker ofta. Och allt är bättre än ingenting.

LÄS ÄVEN: Fyra tips för att ta tilbaka makten över din kropp

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Du sparar pengar på lång sikt kontra att gå till gymmet

Många tänker att det är dyrt att skaffa sig ett hemmagym. Men det behöver det inte vara. Själv har jag ett löpband. Det är den dyraste utrustningen jag har och det kostade 12 000 kr. Priserna på löpband har sjunkit mycket de senaste åren och det finns även prisvärda alternativ för pulsträning. Jag köpte kettlebells på Biltema och annan utrustning som inte kostade skjortan. Jag skulle gissa att totalsumman är 15 000 kr.

Jag har haft mitt träningsrum i åtta år. Det betyder att månadskostnaden är 156 kr. Det är ganska mycket billigare än att träna på ett gym. Dessutom är vi flera i huset som använder träningsrummet, så den faktiska kostnaden är lägre. Många tänker att de inte har tillräckligt med plats. Men det mesta av utrustningen går att flytta runt och löpband går till och med att fälla ihop så att de tar så lite plats som möjligt.

Tränar du hemma?

LÄS ÄVEN: 5 bra tips för ett stabilare blodsocker

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare