Livet och diabetes Stories och livet

Är din balans bra?

Publicerad för första gången: 18.12.22
Är din balans bra? Illusrtasjonsfoto: Getty Images

Balans är mycket viktigt. Det gäller kanske inte alla med diabetes 2, men under flera år verkar jag ha fått upp ögonen för hur viktig balansen är, och hur läskigt det kan vara om man inte är medveten om att man har dålig balans. 

Jag har passerat 70 med god marginal, och de senaste åren har jag märkt av och tänkt mycket på detta med dålig balans. Så visar det sig att många i min åldersgrupp säger att de har dålig balans, och det är faktiskt en hel av dessa som också har diabetes typ 2. En studie jag just läst visar att det kan finnas ett samband mellan dålig balans och fall och diabetes.  

Accu-Chek Instant

Visste inte hur jag kunde göra något åt balansen

Först reagerade jag inte så mycket på att jag kanske måste ta ett stödjande steg åt sidan. Eller att jag plötsligt var tvungen att hålla i ledstången när jag gick i trappor. Jag upptäckte också att jag fick allt svårare att bära något med båda händerna när jag gick i trappor. 

Men jag såg inte riktigt att det fanns något att göra åt det. Inte förrän en kusin berättade att han hade gått på ett gym i närheten under ett par års tid och tränat balans med en bra instruktör. Och han kände att detta verkligen hjälpte över tid. Han hade haft samma problem som jag, och jag kan se att han nu inte längre har några problem med balansen. 

LÄS ÄVEN: Att vara gäst med typ-2 diabetes

Enkel och effektiv träning

Träningen är egentligen väldigt enkel. Den går bland annat mycket ut på att träna de små musklerna i fötterna, och i ryggen, nacken, axlarna och magen. Riktigt bra övningar där du inte behöver mer än en matta och ett par hantlar på 2-3 kg. 

Och så är det lite socialt, en riktigt bra och trevlig instruktör och en kopp kaffe innan vi går hem. 

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Eftersom det finns en chans att jag får ordning på mina balansproblem är jag inställd på att fortsätta med detta. Och samtidigt har jag varit motiverad att lägga en timme till på styrketräning när jag ändå betalar medlemsavgift.

Hur är din balans? Kanske finns det liknande erbjudanden med balansträning där du bor?

LÄS ÄVEN: För att du har diabetes…

Källa: Impact of Diabetic Complications on Balance and Falls: Contribution of the Vestibular System av Linda J.D Silva, James Lin, Hinrich Staecker, Susan L.Whitney og Patricia M. Kluding

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile