Livet och diabetes

Lågkolhydratdiet – ett perfekt hjälpmedel för mig

Publicerad för första gången: 15.09.21 | Senast redigerad: 22.09.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Lågkolhydratdiet – ett perfekt hjälpmedel för mig Foto: Getty Images

Jag har testat på något som många har hört talas om och något som jag har varit skeptisk till, nämligen en lågkolhydratdiet.

Jag började med det för att jag länge har velat få vågen att visa lägre siffror. Jag har hållit på med detta i 7 veckor nu och vill dela min erfarenhet eftersom det har hjälpt mig så mycket. Jag följer ingen fast dietplan och kan göra avsteg nu och då, men jag äter mycket hälsosammare mat nu än tidigare.

Accu-Chek Instant

Bättre koll på blodsockret

Min erfarenhet av lågkolhydratkost är att jag tillbringar mer tid i köket, har mer energi och mår bättre. Det har också blivit lättare för mig att se skillnaden på insulinets känslighet på morgonen kontra kvällen, och beroende på dagsform, humör och sjukdom. Nu är det inte längre maten som påverkar blodsockret, åtminstone i mycket liten utsträckning jämfört med förut. Jag får bättre koll på mitt blodsocker och det blir lättare för mig att se vad som påverkar det och inte.

”Njutningsdieten”

Jag tycker det är viktigt att understryka att detta är min personliga erfarenhet. Jag har haft enbart positiva erfarenheter av lågkolhydratkost. Men som sagt har jag bara följt dieten i 7 veckor. Det som har överraskat mig med denna diet är hur mycket bra mat du faktiskt kan äta som innehåller lite kolhydrater. Jag har läst att den kallas ”njutningsdieten”.

Du kan fortfarande äta bakverk och godis så länge du använder lågkolhydratersättning för de typiska kolhydratbomberna som socker och mjöl. Det finns en uppsjö av möjligheter! Jag blir snabbare mätt och har gått ner flera kilo på de här 7 veckorna.

LÄS ÄVEN: Tack till är som frågar!

Färre humörsvängningar

Det är dock inte bara viktminskningen jag har upplevt som positivt. Jag har också fått ett mycket mer stabilt blodsocker och färre humörsvängningar. Jag blev medveten om detta när jag fick högt blodsocker efter att ätit ett skolbröd en dag.

Accu-Chek Mobile

Som sagt är jag inte så strikt och kan göra avsteg från dieten ibland. Jag kände att jag blev irriterad utan anledning senare på kvällen. Min man märkte det tydligt (det går ut över honom). Och jag är säker på att humöret hade ett direkt samband med ökningen jag fick eftersom det inte fanns något annat som triggade det. Det är något som jag aldrig har varit medveten om tidigare: att blodsockret påverkar mitt humör så mycket. Det som jag tidigare trodde var normalt för mig har nu visat sig ha påverkats i hög utsträckning av mitt höga blodsocker. 

LÄS ÄVEN: Skapar diabetes mentala problem?

Rak blodsockerkurva

Jag började med den här dieten för att gå ner i vikt, men det är nästan mer motiverande att fortsätta på grund av hur det påverkar mitt blodsocker. Min kurva, som tidigare var en berg- och dalbana, har förvandlats till en rak linje nästan varje dag. Det är otroligt hur stor skillnad ett stabilt blodsocker kan göra, både fysiskt och mentalt. Och jag är så glad att jag började med detta.

OBS! Det är alltid viktigt att man hör med sin behandlande läkare innan man förändrar sin kost! 

Har du erfarenhet av lågkolhydratdiet?

LÄS ÄVEN: Träning och mat – en balansgång

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant